Τουρισμός στην Τουρκία (01-2019)

Γκιομπεκλίτεπε:Ο αρχαίοτερος ναός που έχει βρεθεί ποτέ στην ιστορία

Τουρισμός στην Τουρκία (01-2019)

 

Στη Λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO συγκαταλέγονται 18 μνημεία από την Τουρκία. Ένα από αυτά είναι το Γκιομπεκλίτεπε.

Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του Αρχαιολογικού Χώρου Γκιομπεκλίτεπε που διασφάλισε την συμπερίληψη του στη λίστα είναι το γεγονός ότι είναι ο αρχαιότερος ναός που έχει βρεθεί ποτέ στην ιστορία. Η σημασία του θρησκευτικού κέντρου αυτού, το οποίο είναι περίπου 12 χιλιάδων ετών, ανακαλύφθηκε με τις ανασκαφές που ξεκίνησαν το 1994.

 

Στο Γκιομπεκλίτεπε υπάρχουν δυο πυλώνες ύψους πέντε μέτρων από ασβεστόλιθο σε σχήμα “T” στη μέση των κυκλικών κτισμάτων. Στην περιοχή έχουν εντοπιστεί και άλλοι ναοί που περιμένουν να βγουν στο φως της ημέρας.

Συνεχίζονται οι ανασκαφές ώστε να ριχτεί φως στον τρόπο με το οποίο κτίστηκε ο ναός και τη ζωή της ανθρωπότητας στη συγκεκριμένη εποχή.

Επειδή για 12000 χρόνια το φυσικό περιβάλλον του Γκιομπεκλίτεπε παρέμεινε άθικτο η περιοχή περιέχει άφθονα από σημαντικά αρχεία ευρήματα. Τα ευρήματα αυτά τα οποία ανήκουν στη νεολιθική εποχή έχουν ιδιότητες που καταστούν αναγκαία την επανεξέταση των εκτιμήσεων που υπήρχαν μέχρι σήμερα σχετικά με την ανθρώπινη ιστορία.

Το Γκιομπεκλίτεπε βρίσκεται κοντά στο χωριό Ορέντζικ του νομού Σανλίουρφα στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας. Μετά από την άφιξη αεροπορικός ή οδικός στη Σανούρφα, υπάρχει ακόμη μια απόσταση 18 χιλιομέτρων.

Αφού πάτε στην Σανλίουρφα, η οποία ονομάζεται και ως πόλη των προφητών, σας προτείνουμε να δείτε, το Μπαλικλίγκιολ (Λίμνη των Ψαριών), να ανεβείτε στο Κάστρο, να περιηγηθείτε τον μουσείο όπου εκτίθενται πολλά αρχαιολογικά έργα, να επισκεφτείτε τα σπίτια της Χάρραν και να κάνετε ψώνια από την ιστορική Σκεπαστή Αγορά.

 Σας προτείνουμε επίσης να δοκιμάσετε το τσιγ κιοφτέ που είναι ένα παραδοσιακό φαγητό της πόλης και τον καφέ που γνωστό ως «μίρρα».

 


Λέξεις-κλειδιά: τουρισμός στην Τουρκία

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ