Τουρκικοί φορείς που χτίζουν Γέφυρες (01-2019)

Η Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού της Τουρκίας TİKA

Τουρκικοί φορείς που χτίζουν Γέφυρες (01-2019)

Στην εκπομπή μας «Τουρκικοί Φορείς που χτίζουν Γέφυρες» θα αναφερθούμε στους τουρκικούς οργανισμούς όπως το Ινστιτούτο Γιουνούς Εμρέ, η Υπηρεσία Απόδημων Τούρκων και Συγγενικών Κοινοτήτων, η Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος και η TİKA (Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού της Τουρκίας), οι οποίοι πραγματοποιούν διάφορα σχέδια κοινωνικο-πολιτιστικού περιεχομένου σε πολλές χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό πρώτα από όλα θα σας δώσουμε μερικές πληροφορίες σχετικά με το χρονικό της TİKA ενώ στην επόμενη εκπομπή μας θα αναφερθούμε σύντομα στις δραστηριότητες του οργανισμού.

Η TİKA ιδρύθηκε το 1992 με σκοπό την σύναψη μιας ισχυρής συνεργασίας με τις γεωγραφίες με τις οποίες η χώρα μας έχει στενούς ιστορικούς, πολιτιστικούς δεσμούς με πρώτα τις τουρκικές δημοκρατίες μετά από τον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου και τη διάλυση της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών το 1991.

Η TİKA η οποία μεταξύ 1992 με 2002 πραγματοποίησε συνολικά 2500 έργα με 12 γραφεία στο εξωτερικό, χάρει στην δραστήρια και με αρχές εξωτερική πολιτική που υιοθετεί η Τουρκία αυξάνει μέρα με τη μέρα τον αριθμό των χωρών στις οποίες εκπονεί έργα. Η  TİKA σήμερα είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός ο οποίος δραστηριοποιείται σε 170 χώρες μέσω των 61 συντονιστικών γραφείων προγραμμάτων που έχει σε 59 χώρες. Στην ουσία των έργων που εκπονεί η Τουρκία σε φιλικές χώρες μέσω της TİKA υπάρχει η προσπάθεια να δημιουργήσει μια ζώνη ειρήνης.

Η TİKA, βάσει της κατεύθυνσης που της όρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν με τα εξής λόγια «Σαν Τουρκία θα φτάσουμε παντού στον κόσμο, όπου υπάρχει ένας πικραμένος, θα πάμε εκεί και προσφέρουμε βοήθεια λίγη ή πολύ» προσφέρει υπηρεσίες ολοένα και περισσότερες περιοχές και ανθρώπους. Η TİKA συνεχίζει να αναπτύσσει εξειδικευμένα σχέδια παντού όπου πηγαίνει, σε όλα τα πεδία που αφορούν την ανθρώπινη ζωή από τη γέννηση έως τον θάνατο με έμφαση την εκπαίδευση και την υγεία.

 

 ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ