Τουρκική κουζίνα (2019-03)

Un helvası (χαλβάς με αλεύρι)

Τουρκική κουζίνα (2019-03)

 

Ο χαλβάς (helva) είναι ένα από τα κυριότερα γλυκά της τουρκικής κουζίνας. Με ρίζες σε μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή που απλώνεται από την Μέση Ανατολή μέχρι την Κεντρική Ασία, ο χαλβάς πέρα από την ιδιότητα του γλυκού, είναι και ένα σημαντικό κομμάτι της τουρκικής κουλτούρας. Για παράδειγμα όταν πεθαίνει κάποιος, φτιάχνουν χαλβά. Όταν γεννιέται ένα υγιές παιδί, προσφέρουν χαλβά για να το γιορτάσουν. Ο χαλβάς είναι το απαραίτητο γλυκό των ημερών που θεωρούνται ιερές. Δεν εννοούμε όμως το βιομηχανοποιημένο, συσκευασμένο προϊόν που είναι ο χαλβάς ταχίνι. Αλλά τον χαλβά τον σπιτικό που φτιάχνεται με αλεύρι ή σιμιγδάλι. Για τον συγκεκριμένο χαλβά χρειαζόμαστε πολύ λίγα υλικά και άφθονη υπομονή γιατί όσο περισσότερη δείξουμε, τόσο νοστιμότερο θα είναι το γλυκό μας και θα το καταλάβετε φτιάχνοντάς το όπως θα σας πούμε. Ορίστε λοιπόν τα υλικά που θα χρειαστούμε για να φτιάξουμε χαλβά με αλεύρι ή «un helvası» όπως ονομάζεται στα τουρκικά.

 

3 κουταλιές της σούπας βούτυρο

2 κουταλιές λάδι

1 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι

1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη

2 φλιτζάνια νερό

2 κουταλιές κουκουνάρι

 

Και τώρα πάμε να φτιάξουμε un helvası!

Πρώτα βάζουμε το βούτυρο και το λάδι σε μία κατσαρόλα με χοντρό πάτο και μόλις λιώσει το βούτυρο και ζεσταθεί το λάδι προσθέτουμε το αλεύρι και το κουκουνάρι και καβουρδίζουμε μέχρι να γίνει το μίγμα καφετί. Εδώ χρειάζεται η υπομονή που λέγαμε η οποία όμως να είσαστε σίγουροι ότι θα επιβραβευτεί.

Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε το νερό με την ζάχαρη και φτιάχνουμε το σιρόπι.

Ρίχνουμε μια κουταλιά από το σιρόπι στο μίγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις προσέχοντας να μην σβολιάσει. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει όλο το σιρόπι.    

Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να περιμένει για 10 λεπτά. Έπειτα κόβουμε μικρά κομμάτια, δίνουμε σχήμα και σερβίρουμε.

Αν θέλετε αντί για νερό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γάλα ή μισό-μισό.

 

Καλή όρεξη!

 ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ