Τουρισμός στην Τουρκία (05-2019)

Η Μονή Σουμελά, ένα ιερό κτήριο που μαγεύει με την όψη του

Τουρισμός στην Τουρκία (05-2019)

Ένα μεγαλοπρεπές μοναστήρι υψώνεται πάνω σε έναν απότομο βράχο στους πρόποδες του όρους Καράνταγ στην περιοχή της Ανατολικής Μαύρης Θάλασσας στην Τουρκία, ο λόγος για τη Μονή Σουμελά.

Αυτό το μοναστήρι που είναι περίπου 1700 ετών είναι ένα από αρχαιότερα και σημαντικότερα μοναστήρια του κόσμου.

Σύμφωνα με τις φήμες το Μοναστήρι Σουμελά ιδρύθηκε τον 3ο αιώνα δηλαδή την βυζαντινή εποχή από δυο μοναχούς που ήρθαν από την Αθήνα.

Με το πέρασμα των χρόνων η σημασία του αυξήθηκε, αναπτύχθηκε με τους νέους πόρους που διασφαλίστηκαν και ειδικά τον 13ο αιώνα ο χώρος επεκτάθηκε και προστέθηκαν νέα κτήρια.

Όταν οι ακτές της Ανατολικής Μαύρης Θάλασσας περιήλθαν στην τουρκική κυριαρχία, οι Οθωμανοί σουλτάνοι όπως έκαναν σε πολλά μοναστήρια, προστατεύσαν τα δικαιώματα και της Μονής Σουμελά και της χορήγησαν ορισμένα προνόμια.

Τον 18ο αιώνα ανακαινίστηκαν οι περισσότεροι από τους χώρους του και οι τοίχοι του κτηρίου διακομίστηκαν με νωπογραφίες. Τον 19ο αιώνα με την ανέγερση μεγάλων κτηρίων το μοναστήρι απέκτησε μια υπέροχη όψη και έζησε την λαμπρότερη και πλουσιότερη περίοδο της. Κατά την ρωσική εισβολή που ξεκίνησε το 1916 και διήρκησε δυο χρόνια το μοναστήρι κατασχέθηκε. Μετά το 1923 το κτήριο εκκενώθηκε τελείως.

Η Μονή Σουμελά αποτέλεσε ένα κέντρο λατρείας για εκατοντάδες χρόνια. Ταυτόχρονα διαδραμάτιζε τον ρόλο ενός εκπαιδευτικού χώρου όπου εκπαιδεύονταν οι μοναχοί.

Τα κύρια τμήματα της Μονής Σουμελά είναι ως εξής: Η Κύρια Εκκλησία, παρεκκλήσια, κουζίνα, κελιά μαθητών, ξενώνας, βιβλιοθήκη και αγίασμα. Οι τοίχοι της Εκκλησίας και του παρεκκλησίου που βρίσκεται παραδίπλα της έχουν στολιστεί με νωπογραφίες που απεικονίζουν στιγμιότυπα από την Αγία Γραφή και τη ζωή του Ιησού και της Μαριάμ.

Η Μονή Σουμελά την οποία ο λαός αποκαλεί ως Παναγία Σουμελά βρίσκεται εντός των συνόρων της επαρχίας Μάτσκα της Τράμπζον σε υψόμετρο 300 περίπου μέτρων από την κοιλάδα.

Το 2010 τελέστηκε μια λειτουργία στη μονή από τον Πατριάρχη του Φένερ Βαρθολομαίο.

Την Μονή Σουμελά που θεωρείται ιερή από τους Χριστιανούς επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι.

Αν επισκεφτείτε την περιοχή προκειμένου να δείτε τη μονή που φέρει τα ίχνη εκατοντάδων χρόνων σας προτείνουμε να περιηγηθείτε το Ουζούνγκιολ που φημίζεται με τις φυσικές του ομορφιές, το Μουσείο της Αγίας Σοφίας στο Τράμπζον και την έπαυλη του Ατατούρκ που βρίσκονται στην ίδια περιοχή.

Σας προτείνουμε επίσης να δοκιμάσετε τους κεφτέδες Ακτσάαμπατ, πέστροφα με βούτηρο και το κουϊμάκ το οποίο φτιάχνετε με καλαμποκάλευρο και ένα ντόπιο τυρί.

 

 

 

 

 

 


Λέξεις-κλειδιά: Μονή Σουμελά

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ