Σωτήριο τεστ για γυναίκες με καρκίνο μαστού

Το γενετικό τεστ επιτρέπει στις γυναίκες με καρκίνο μαστού σε αρχικό στάδιο να μην υποβληθούν σε χημειοθεραπεία

Σωτήριο τεστ για γυναίκες με καρκίνο μαστού

 

 

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ένα κέντρο ογκολογικών ερευνών στην Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, το 70% των γυναικών που πάσχουν από καρκίνο μαστού που είναι η συνηθέστερη μορφή καρκίνου, σε αρχικό στάδιο, μπορεί να αποφύγουν την υποβολή τους σε χημειοθεραπεία.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Αντικαρκινικό Κέντρο Albert Einstein εστιάζει σε ένα γενετικό τεστ το οποίο μπορεί να εντοπίσει τις γυναίκες που χρειάζονται χημειοθεραπεία αποκλείοντας εκείνες που δεν χρειάζονται.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες χάρει στο γενετικό τεστ οι θεραπείες μπορούν να αλλάξουν άμεσα και οι γυναίκες οι οποίες δεν διατρέχουν κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου, μπορούν να θεραπευτούν με ασφάλεια μόνο με εγχείρηση και ορμονοθεραπεία.

Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται συχνά για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης του όγκου που αφαιρείται με χειρουργική ή την επανεμφάνιση του.

Αν και σώζει ζωές, η χημειοθεραπεία έχει πολλές παρενέργειες από εμετό, μέχρι κόπωση, την στειρότητα και τις χρόνιες νευραλγίες.

Η μελέτη έγινε πάνω σε 10.273 γυναίκες στις οποίες εφαρμόστηκε το γενετικό τεστ.

Η μελέτη εστιάστηκε κυρίως στις γυναίκες με καρκίνο μαστού οι οποίες ανταποκρίνονται θετικά στην ορμονοθεραπεία, στις οποίες ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες και δεν έχουν το γονίδιο HER2 το οποίο προκαλεί την ταχύτερη ανάπτυξη του καρκίνου.

Το τεστ χρησιμοποιείται πάνω σε ένα δείγμα από τον όγκο που αφαιρείται με χειρουργική επέμβαση και διερευνά 21 ογκογονίδια που προβλέπουν την πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου.

Η Ρέιτσελ Ράουσον από το Ίδρυμα Καρκίνου Μαστού είπε:

«Οι γυναίκες που πάσχουν από μια συγκεκριμένη μορφή καρκίνου μαστού αντιμετωπίζουν ένα τρομακτικό δίλημμα στο θέμα υποβολής ή όχι σε χημειοθεραπεία. Πρόκειται για μια πολύ καλή είδηση και μπορεί να γλυτώσει χιλιάδες γυναίκες από το άγχος της χημειοθεραπείας».ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ