Ζεϊμπεκτζί για την αγορά τροφίμων χαλάλ

Το ύψος της αγοράς χαλάλ ανέρχεται στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας

Ζεϊμπεκτζί για την αγορά τροφίμων χαλάλ

 

 

 

 

Η Τουρκία ετοιμάζεται να αποκτήσει λόγο στην αγορά τροφίμων χαλάλ, το ύψος του οποίου ανέρχεται στα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Νόμος που αφορά την Υπηρεσία Πιστοποίησης Χαλάλ (HAK) δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 18 Νοεμβρίου και τέθηκε σε εφαρμογή.

Ο υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτζί ο οποίος σχολίασε το συγκεκριμένο θέμα και το θέμα της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής Χαλάλ που θα διοργανωθεί μεταξύ 23-25 Νοεμβρίου στην Ιστάνμπουλ, δήλωσε πως το 80% της αγοράς προϊόντων χαλάλ ύψους 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ανήκουν στις εταιρίες των μη μουσουλμανικών χωρών.

Αφού σημείωσε πως και το ύψος της αγοράς πιστοποίησης των προϊόντων χαλάλ και μόνο ανέρχεται στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Ζεϊμπεκτζί είπε:

«Πιστεύουμε πως στις συγκεκριμένες αγορές πρέπει να πάρουν μέρος η Τουρκία και οι υπόλοιπες μουσουλμανικές χώρες».

Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε πως παρόλο που η έννοια «Χαλάλ» έχει μια θρησκευτική διάσταση συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικών δυναμικών του διεθνούς εμπορίου και τόνισε πως εκτός από τους περίπου 2 δισεκατομμύρια Μουσουλμάνους, υπάρχουν και πολλοί μη μουσουλμάνοι οι οποίοι προτιμούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες χαλάλ επειδή είναι καθαρά και ασφαλή. Τόνισε πως η αγορά χαλάλ, καλύπτει τους τομείς τροφίμων, καλλυντικών, υγείας, τουρισμού, οικονομίας και φαρμακευτικής και πως η αξία της ξεπερνά τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια και ανέφερε πως η Τουρκία πρέπει να αποκτήσει λόγο στη συγκεκριμένη αγορά.

Επισημαίνοντας πως στην αγορά χαλάλ υπάρχουν πλήθος προδιαγραφών και λογοτύπων και πως προς το παρών δεν είναι δυνατό να δημιουργήσουν ένα κοινό σύστημα πιστοποίησης μεταξύ των ισλαμικών χωρών ο Ζεϊμπεκτζί είπε πως στο θέμα αυτό θέλουν να ληφθούν υπόψη οι προδιαγραφές του Ινστιτούτου Προδιαγραφών και Μετρολογίας των Ισλαμικών Χωρών(SMIIC)  που υπάγεται στον Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας. Ανέφερε πως μετά από τα τρόφιμα η SMIIC θα ορίσει τις προδιαγραφές χαλάλ και στους τομείς των καλλυντικών, φαρμακευτικής και άλλων τομέων και τόνισε πως υπάρχει ανάγκη από δημιουργία ενός συστήματος πιστοποίησης που θα βασίζεται σε κοινές προδιαγραφές. Ο Ζεϊμπεκτζί ανέφερε ότι στη Παγκόσμια Σύνοδο Χαλάλ όπου η Τουρκία θα εκφράσει τα αιτήματα και τις προτάσεις της σχετικά με τον τομέα των χαλάλ εκτός από τα συγκεκριμένα θέματα θα οριστεί ο οδικός χάρτης και το πρόγραμμα σχετικά με το εμπόριο και το όραμα χαλάλ.

Ο Ζεϊμπεκτζί σημείωσε πως ταυτόχρονα με τη σύνοδο θα πραγματοποιηθεί και η Έκθεση των Προϊόντων Χαλάλ, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν εκτός από τις μουσουλμανικές χώρες και μη μουσουλμανικές χώρες.

«Για την Έκθεση Προϊόντων Χαλάλ έγιναν αιτήσεις για 150 περίπτερα. Τα 40 από αυτά προέρχονται από τις εταιρίες μη μουσουλμανικών χωρών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Αυστρία και Βραζιλία».ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ