Επικοινωνώντας με την Αφρική σε ένα πολυπολικό κόσμο

Το άρθρο του εκπροσώπου της Προεδρίας ΙμπραχίμΚαλίν που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Daily Sabah στις 29.12.2017

Επικοινωνώντας με την Αφρική σε ένα πολυπολικό κόσμο

 

 

 

Η Αφρική αξίζει να μεταχειρίζεται ως ισότιμος εταίρος στην παγκόσμια σκηνή. Σήμερα η ήπειρος χρειάζεται ειρήνη, δικαιοσύνη και σταθερότητα, όχι νέες μορφές εκμετάλλευσης.

Η Αφρική είναι μια μεγάλη ήπειρος όπου κανένα μοντέλο εταιρικής σχέσης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην κοινωνική, οικονομική και γεωγραφική της ποικιλομορφία. Η επικοινωνία με την Αφρική απαιτεί μια προσέγγιση πολλών επιπέδων σε έναν πολυπολικό κόσμο. Άλλωστε η Τουρκία κατά την τελευταία δεκαετία κινήθηκε βάσει αυτής της αρχής και προσπάθησε να επικοινωνήσει με την Αφρική.

Οι αφρικανικές χώρες συνεχίζουν να αγωνίζονται ακόμα με την κληρονομιά της αποικιοκρατίας, τους εμφυλίους πολέμους, την τρομοκρατία, τη διαφθορά, την έλλειψη υποδομής, τα αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά προβλήματα και άλλες πολλές δυσκολίες. Αλλά ταυτόχροναέχουν έναν τεράστιο δυναμικό με πλούσιους φυσικούς πόρους, έναν νέο και δυναμικό πληθυσμό και ένα ανοιχτό πνεύμα στον κόσμο.Από τότε που η Τουρκία άρχισε να διεξάγει την πολιτική «Άνοιγμα στην Αφρική» το 2005 έλαβε υπόψη όλες αυτές τις δυναμικές και είδε τα αποτελέσματα της επί τόπου.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα σε αυτό είναι η σχέση που σύναψε η Τουρκία με τη Σομαλία. Το τουρκικό αναπτυξιακό μοντέλο που εφαρμόστηκε στη Σομαλία πέτυχε και συνέβαλε σημαντικά στις προσπάθειες της χώρας για την εξάλειψη της βίας και την ανοικοδόμηση της τάξης, της πολιτικής εκπροσώπησης και της ανάπτυξης.  Αν και εξακολουθεί να ασχολείται ακόμα με την τρομοκρατία, την φτώχεια και την απουσία μιας ισχυρής κεντρικής κυβέρνησης, η Σομαλία είναι ένας πολύ καλύτερος τόπος από ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια.  H Τουρκία αντί να προκαλέσει νέες μορφές εξάρτησης και εκμετάλλευσης, με την κυβέρνηση της και μέσω των μη κυβερνητικών οργανώσεων έχει κάνει αξιοσημείωτες επενδύσεις στη Σομαλία για να κάνει τους Σομαλούς να σταθούν στα δικά τους πόδια.

Η Τουρκία κατά την τελευταία δεκαετία αύξησε τον αριθμό των πρεσβειών της στην Αφρική από 12 που ήταν στους 39 (ο αριθμός αυτός το 2018 έφτασε στους 41) και την ίδια περίοδο, αύξησε τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών της κατά πέντε με έξι φορές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ΡετζέπΤαγγίπΕρντογάν πέρυσι επισκέφτηκε 24 αφρικανικές χώρες και διοργάνωσε δυο φορές Τουρκο-Αφρικανική Σύνοδο Κορυφής.

Από οικονομική άποψη, πολλές αφρικανικές χώρες παρόλο που διαθέτουν πλούσιους φυσικούς πόρους δίνουν αγώνα κατά της φτώχειας και της υπανάπτυξης.

Η Παγκόσμια Τράπεζα σε μια πρόσφατη ανάλυση της σχετικά με την ήπειρο αναφέρει: «Οι γενικές οικονομικέςπροοπτικέςγια την περιοχή παραμένουν προκλητικές, καθώς η οικονομική ανάπτυξη παραμένει πολύ πιο κάτω από το μέσο όσο πριν από την κρίση. Ο μέτριος ρυθμός ανάπτυξης θα βρει αργά αντίκτυπο στο κατά κεφαλήν εισόδημα το οποίο μειώθηκε το 2016/17 και θα μείνει ανεπαρκής για την επίτευξη των στόχων όπως η προώθηση της κοινή ευημερίας και η καταπολέμηση της φτώχειας». Στην ίδια έκθεση αναφέρονται εξίσου όμως και τα εξής: «Προβλέπεται μια σταθερή ανάκαμψη στις δραστηριότητες της Υποσαχάριας Αφρικής.  Η σταδιακή αύξηση που θα σημειωθεί στις τιμές των βασικών προϊόντων και στην εγχώρια ζήτηση καθώς η μείωση του πληθωρισμού και χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση τους ρυθμού ανάπτυξης στο 3,2% το 2018 και το 3,5% το 2019».

Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην είναι καλύτερα τα προσεχή χρόνια για τις αφρικανικές οικονομίες.

Καθώς το κέντρο βάρους της παγκόσμιας οικονομίας κινείται προς τον μη δυτικό κόσμο,  μπορεί να προκύψουν νέες ευκαιρίες για τις αφρικανικές χώρες να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους. Σε περίπτωση που οι εθνικές προτεραιότητες οριστούν σωστά και εφαρμοστούν με πειθαρχία και αποφασιστικότητα, το παγκόσμιο εμπόριο και οι επενδύσεις μπορεί να υπηρετήσουν στα συμφέροντα των αφρικανικών χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος Ερντογάν αυτή την εβδομάδα επισκέφτηκε τρεις αφρικανικές χώρες, το Σουδάν, το Τσαντ και την Τυνησία. Η συγκεκριμένη επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε επίπεδο προέδρου από την Τουρκία προς σε αυτές τις χώρες εστιάστηκε στην ανάπτυξη των διμερών και πολιτικών και οικονομικών σχέσεων και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης υπογράφηκαν δεκάδες συμφωνίες σε διάφορους τομείς.

Η τελετή υποδοχής στο Σουδάν ήταν πραγματικά εξαιρετική, με χιλιάδες ανθρώπους να πανηγυρίζουνε την επίσκεψη και να εκφράζουν την ευχή τους για σύναψη στενότερων σχέσεων. Ο Πρόεδρος Ερντογάν εκτός από το Χαρτούμ, επισκέφτηκε επίσης το Πορτ Σουδάν και το ιστορικό νησί Σουακίν, το οποίο επί αιώνες χρησιμοποιήθηκε από τους προσκυνητές ως λιμάνι στην Αφρική.  

Η Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού(TİKA) η οποία πρωτύτερα είχε πραγματοποιήσει στο νησί την ανακαίνιση δυο τζαμιών και ενός λιμενικού κτηρίου, την προσεχή περίοδο σχεδιάζει να υλοποιήσει πολλά νέα σχέδια. Μαζί με τα άλλα μεγάλα έργα η Τουρκία σκοπεύει να ξεκινήσει μια μεγάλη γεωργική πρωτοβουλία στον Σουδάν.    

Μια παρόμοια εικόνα παρατηρήθηκε σαφώς κατά την επίσκεψη στο Τσαντ όπου περίπου 150 Τούρκοι επιχειρηματίες συναντήθηκαν με τους συνομιλητές τους και συζήτησαν τις επενδυτικές ευκαιρίες. Το Τσαντ είναι μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου και έχει ανάγκη από εποικοδομητική και βιώσιμη στήριξη σε κάθε επίπεδο.

Στην Τυνησία με την οποία η Τουρκία έχει βαθιά ριζωμένες ιστορικές και πολιτιστικές σχέσεις, τις διμερείς συνομιλίες πλαισίωσαν οι διμερείς οικονομικές σχέσεις και τα περιφερειακά πολιτικά ζητήματα συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ και των σχέσεων μεταξύ των χωρών του Κόλπου. Η Τουρκία και η Τυνησία επιβεβαίωσαν ξανά την συνεργασία τους στο συγκεκριμένο και άλλα περιφερειακά θέματα. Η Τουρκία τάχθηκε με το μέρος της Τυνησίας από την αρχή της Επανάστασης του Γιασεμιού, είτε παρέχοντας δάνειο, είτε εκπαιδεύοντας τις δυνάμεις ασφαλείας είτε προμηθεύοντας εξοπλισμός.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι Αφρικανικές χώρες διαδραμάτισαν ένα εξαιρετικά θετικό ρόλο στην ψηφοφορία στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όπου απορρίφθηκε η μονομερή απόφαση των ΗΠΑ να κηρύξου την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Το γεγονός αυτό δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη καθώς επειδή οι ίδιοι οι αφρικανικοί λαοί υπήρξαν θύματα της αποικιοκρατίας, της κατοχής, της φυλετικής διάκρισης και της συλλογικής τιμωρίας για αιώνες ολόκληρες έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν καλύτερα τα δεινά του παλαιστινιακού λαού. Εκτός αυτών η συλλογική οπτική γωνιά που υιοθετεί η Αφρική σχετικά με το Παλαιστινιακό αποδεικνύει πως οι Αφρικανοί παρακολουθούν τις περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις με ένα σαφές συναίσθημα δικαιοσύνης και συνείδησης πέρα από τα βραχυπρόθεσμα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.

Η Αφρική είναι πιο εκλεπτυσμένη και πολυεπίπεδη από αυτό που παρατηρείται με την πρώτη ματιά. Και αξίζει να μεταχειρίζεται ως ισότιμος εταίρος στην παγκόσμια σκηνή. Αυτό που χρειάζεται η ήπειρος είναι ειρήνη, δικαιοσύνη και σταθερότητα, όχι νέες μορφές εκμετάλλευσης.

Ενώ ο κόσμος ανακαλύπτει την Αφρική και η Αφρική ανοίγεται προς τον κόσμο. Η διαδικασία αυτή πρέπει να γεννήσει μια σχέση η οποία θα βασίζεται στο αμοιβαίο συμφέρον, τη  εμπιστοσύνη και την εταιρική σχέση. Αυτός είναι επικοινωνίας με την Αφρική σε ένα πολυπολικό κόσμο.  

  

 

 

 

 ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ