Οι σύμμαχοι πρέπει να υποστηρίζουν την Τουρκία ενάντια στην τρομοκρατία

Το νέο άρθρο του εκπροσώπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας Ιμπραχίμ Καλίν που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Daily Sabah στις 26 Ιανουαρίου 2018

Οι σύμμαχοι πρέπει να υποστηρίζουν την Τουρκία ενάντια στην τρομοκρατία

 

Όπως ακριβώς η Τουρκία υποστηρίζει τους συμμάχους της στον αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας, έτσι και αυτοί πρέπει να υποστηρίζουν την Τουρκία στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας, είτε αυτή είναι η Νταές, είτε η PKK, ή η FETÖ

 

Η Τουρκία ξεκίνησε την Επιχείρηση Κλαδί Ελιάς στις 20 Ιανουαρίου προκειμένου να καθαρίσει την περιοχή Αφρίν της Συρίας από την τρομοκρατική οργάνωση PKK/PYD-YPG. Αν και ορισμένοι δυτικοί σύμμαχοι το βλέπουν ως περισπασμό στον αγώνα κατά της Νταές, η επιχείρηση είναι σε πλήρη συμφωνία με τον στόχο εξάλειψης όλων των τρομοκρατικών απειλών από τη Συρία και ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.

 

Η Επιχείρηση Κλαδί Ελιάς είναι απόλυτα νόμιμη στο πλαίσιο της αυτοάμυνας όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Οι τουρκικές πόλεις Χάταϊ και Κίλις βρέθηκαν στο στόχαστρο 700 και πλέον επιθέσεων από το Αφρίν τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, η PKK χρησιμοποιεί την περιοχή σαν έδαφος στρατολόγησης και εκπαίδευσης. Τρομοκράτες της PYD και της υπαγόμενης σε αυτήν YPG, δημιούργησαν μια ντε φάκτο κατάσταση παίρνοντας τον έλεγχο του Αφρίν και των γύρω περιοχών στο όνομα της καταπολέμησης της Νταές. Η πραγματικότητα είναι ότι εκμεταλλεύτηκαν την απειλή της Νταές ως πρόφαση για να επεκτείνουν τον παράνομο και αναγκαστικό τους έλεγχο επί του συριακού εδάφους ώστε να δημιουργήσουν ένα είδος αυτόνομης περιοχής και τελικά μια ανεξάρτητη κρατική δομή. Η Τουρκία δεν μπορεί να επιτρέψει να προχωρήσει αυτό το πράγμα.  

 

Καμία χώρα δεν αμφισβητεί την νομιμότητα της Επιχείρησης Κλαδί Ελιάς. Κάποιες χώρες εξέφρασαν ανησυχίες σε σχέση με την έκταση και την διάρκεια της επιχείρησης και ζήτησαν από την Τουρκία να αποφύγει τις απώλειες αμάχων. Καμία από αυτές τις ανησυχίες δεν είναι βάσιμη. Το ιστορικό της Τουρκίας στην Επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη είναι πολύ καθαρό. Οι τουρκικές δυνάμεις καθάρισαν το κομμάτι ανάμεσα στην Τζαραμπλούς και την Αλ Μπαμπ από τρομοκράτες της Νταές, απέφυγαν απώλειες αμάχων και επέστρεψαν την περιοχή στους νόμιμους ιδιοκτήτες της, δηλαδή στις τοπικές συριακές κοινότητες. Η Τουρκία δεν έχει κανένα συμφέρον από την κατοχή της Συρίας και δεν έχει ποτέ κάνει οτιδήποτε για να υποδηλώσει ένα τέτοιο συμπέρασμα.

 

Αυτοί που δεν μπορούν να δουν την απειλή της YPG στη Συρία, κάνουν ένα ιστορικό σφάλμα. Η PKK είναι μια τρομοκρατική οργάνωση όπως ακριβώς είναι η Αλ Κάιντα, η Νταές, η Μπόκο Χαράμ και το ίδιο είναι και οι συριακοί βραχίονές της, PYD και YPG. Ο αγώνας κατά της YPG στη Συρία και στο Ιράκ δεν είναι περισπασμός στον αγώνα κατά της Νταές. Αντιθέτως εξυπηρετεί τον σκοπό της εξάλειψης όλων των μορφών τρομοκρατίας στην περιοχή.

 

Η Τουρκία υπήρξε ανοικτή και σαφής σε σχέση με την απειλή της PKK στο Ιράκ και της YPG στη Συρία. Έχει εγείρει το θέμα με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των γειτονικών χωρών. Το ότι οι σύμμαχοι δεν μπόρεσαν να δουν το επείγον του πράγματος, δεν εμποδίζει την Τουρκία να αναλάβει δράσει για να προστατέψει τους πολίτες και τα σύνορά της. Αλλά αυτό δεν είναι θέμα που αφορά μόνο την Τουρκία. Η εξάλειψη των τρομοκρατικών δικτύων στο Ιράκ και τη Συρία είναι επίσης απαραίτητη για τους λαούς αυτών των χωρών και για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής τους ενότητας.

 

Σε αντίθεση με την προπαγάνδα της PKK, η Επιχείρηση Κλαδί Ελιάς δεν στρέφεται εναντίον των Κούρδων της Συρίας, αλλά μιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Η PKK δεν εκπροσωπεί τους Κούρδους και δεν μπορεί να μιλάει εκ μέρους τους. Υπάρχουν εκατομμύρια Κούρδοι οι οποίοι απορρίπτουν την απαρχαιωμένη μαρξιστική-λενινιστική ιδεολογία της PKK και τις τρομοκρατικές της τακτικές. Επιπλέον, η PYD και η YPG καταπίεζαν τον λαό της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων και των Κούρδων, των Αράβων και των Τουρκομάνων στο όνομα της καταπολέμησης της Νταές. Ο κύριος σκοπός τους δεν είναι να πολεμήσουν την Νταές αλλά να διαμορφώσουν μια κρατική δομή δια της βίας και με καταπίεση. Ο κόσμος πρέπει να ξυπνήσει και να δει αυτό το απλό γεγονός.

 

Η αμερικανική διοίκηση έχει πει ότι μόλις τερματιστεί η απειλή της Νταές, θα πάψουν να υποστηρίζουν την PYD και την YPG. Αυτό είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δύο τηλεφωνικές συνομιλίες που είχαν στις 24 Νοεμβρίου και στις 24 Ιανουαρίου. Ωστόσο η αμερικανική στρατιωτική στήριξη προς την YPG συνεχίζεται και αυτό εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον απώτερο στόχο αυτής της πολιτικής. Η ενδυνάμωση μιας τρομοκρατικής δύναμης στη Συρία, αποτελεί απειλή για το ΝΑΤΟ και θέτει σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα και την εθνο-κοινωνική αρμονία της Συρίας.

 

Η Άνκαρα θεωρεί την Νταές τρομοκρατική οργάνωση και πολέμησε εναντίον της και ως μέρος του διεθνούς συνασπισμού, και μεμονωμένα, αλλά αναμένει και από τους συμμάχους της να συμπεριφέρονται στην PKK και στα παρακλάδια της με τον ίδιο τρόπο. Μόνο με αυτή την αντίληψη θα ξεπεραστούν οι τρέχουσες εντάσεις μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ, της Τουρκίας και των ΗΠΑ.

 

Όπως ακριβώς η Τουρκία υποστηρίζει τους συμμάχους της στον αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας, έτσι και αυτοί πρέπει να υποστηρίζουν την Τουρκία στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας, είτε αυτή είναι η Νταές, είτε η PKK, ή η Φετουλαχιστική Τρομοκρατική Οργάνωση (FETÖ). Αυτό απαιτεί η αληθινή συμμαχία και φιλία.ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ