Η σχέση μεταξύ PKK/PYD-YPG και ΝΤΑΕΣ

Κατά την κατάληψη της Ράκα, έγινε μία συμφωνία μεταξύ PKK/PYD-YPG και ΝΤΑΕΣ, εν γνώσει των ΗΠΑ και του Διεθνούς Συνασπισμού

Η σχέση μεταξύ PKK/PYD-YPG και ΝΤΑΕΣ

 

Την επομένη των συγκρούσεων που σημειώθηκαν μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/PYD-YPG και ΝΤΑΕΣ, παρατηρήθηκε σύγκρουση εκατέρωθεν συμφερόντων και κάποια σημεία για την εν λόγω σχέση έχουν καταστεί εμφανή.

Το πιο συγκεκριμένο παράδειγμα της σχέσης που συνδέει τις τρομοκρατικές οργανώσεις PKK/PYD-YPG και ΝΤΑΕΣ, ήταν οι εικόνες που έδειχναν μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης ΝΤΑΕΣ να μεταφέρονται με λεωφορεία έξω από την Ράκα, όπως όριζε η συμφωνία που είχαν κάνει με την PKK/PYD-YPG κατά την κατάληψη της πόλης από την δεύτερη. Η Ράκα, δήθεν πρωτεύουσα της τρομοκρατικής οργάνωσης ΝΤΑΕΣ στην οποία εισέβαλε στις 15 Ιανουαρίου 2014, καταλήφθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2017 από την PKK/PYD-YPG με την έντονη εξοπλιστική, χερσαία και αεροπορική στήριξη των ΗΠΑ και του Διεθνούς Συνασπισμού. Κατά την κατάληψη της Ράκα, χάρη σε μία συμφωνία μεταξύ PKK/PYD-YPG και ΝΤΑΕΣ, εν γνώσει των ΗΠΑ και του Διεθνούς Συνασπισμού, τους έβγαλαν με ασφάλεια από την Ράκα και τους πήγαν με λεωφορεία στην Μαρκάντα, την Αλ Σουάρ και την Ντέιρ αλ Ζορ. Τα ρεπορτάζ για την εν λόγω συμφωνία και την μετακίνηση, ετοιμάστηκαν από τους ανταποκριτές του BBC, Quentin Sommerville και Riam Dalat.[1]

Η συμφωνία που έγινε στην Ράκα μεταξύ της PKK/PYD-YPG και της ΝΤΑΕΣ, αναγνωρίστηκε και από αξιωματούχους των ΗΠΑ και του Διεθνούς Συνασπισμού. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Έρικ Πάχον, ισχυριζόμενος ότι η συμφωνία επεδίωκε την προστασία των αμάχων είχε πει: «Μπορεί να μην είμαστε πάντα σύμφωνοι με τους συνεργάτες μας αλλά τους σεβόμαστε όταν βρίσκουν τις δικές τους λύσεις στα δικά τους προβλήματα». Άλλωστε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Συνασπισμού συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλον είχε αναφέρει από τον λογαριασμό του στο Twitter ότι η συμφωνία δεν είναι «μυστικό».[2]

Ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) Ταλάλ Σίλο που παραδόθηκε στην Τουρκία στις 15 Νοεμβρίου 2017 και μετά έδωσε συνέντευξη στην βρετανική εφημερίδα Times, είχε αναφέρει ότι οι SDF πριν από την Ράκα είχαν κάνει την ίδια συμφωνία στην Μανμπίτζ. Οι PYD/YPG πουλούσαν στους ΝΤΑΕΣ ταξιδιωτικά έγγραφα που ξεκινούσαν από 200 δολάρια για να μπορούν να περνούν ελεύθερα από τα εδάφη που τελούσανυπό τον έλεγχό τους.[3] Ο Σίλο είχε διευκρινίσει πως ο διοικητής των SDF, Σαχίν Τζίλο είχε κάνει συμφωνία με τις ΗΠΑ και πως αμέσως πριν από την αναγγελία της διάσωσης της Μανμπίτζ, είχε επιτραπεί σε 2 χιλιάδες ΝΤΑΕΣ να βγουν από την πόλη με ασπίδα αμάχων, τονίζοντας πως οι SDF και οι ΗΠΑ φρόντισαν για την ασφάλεια των ΝΤΑΕΣ και τους άφησαν να κατευθυνθούν προς την Τζαραμπλούς, πράγμα που αποτελεί την πρώτη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και SDF. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Σίλο μια άλλη συμφωνία έγινε στην Τάμπκα, πάνω στον Ευφράτη και ο Σαχίν Τζίλο αφού συνομίλησε με τους Αμερικανούς για λογαριασμό των PYD/YPG-SDF, χορηγήθηκε άδεια ασφαλούς εξόδου στους ΝΤΑΕΣ.[4] Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, μπορούμε να πούμε ότι είχε συσταθεί μια σχέση εκατέρωθεν συμφερόντων μεταξύ της PYD/YPG και της ΝΤΑΕΣ.

Ο Ταλάλ Σίλο, ερωτηθείς από ανταποκριτή του Πρακτορείου Αναντολού για το πώς η PKK διαχειρίζεται το πετρέλαιο στην Ντέιρ αλ Ζορ και την Χάσακα, είπε τα εξής: «Η YPG και η PKK, κατέλαβαν τις πετρελαιοπηγές στο Ρουμεϊλάν το 2012 και έπειτα ξεκίνησαν την εκμετάλλευσή τους. Παλαιότερα εξήγαγαν αυτά τα πετρέλαια μέσω περιοχών που ελέγχονταν από την ΝΤΑΕΣ. Ο υπεύθυνος των χρηματικών υποθέσεων της PKK στην Τζαζίρα, Αλί Σέιρ, ζει στο Καμίσλι. Έχει άμεση επαφή με ηγετικά στελέχη της PKK. Είναι το αρμόδιο άτομο των συμβολαίων για το πετρέλαιο. Μόνο εκείνος γνωρίζει τα έσοδα. Αυτό είναι το μυστικό της PKK. Από το 2012 ο Αλί Σέιρ πουλάει το πετρέλαιο στο εξωτερικό. Παλιά οι πωλήσεις γινόντουσαν μόνο μέσω των περιοχών της Νταές. Ο αξιωματικός του στρατού του καθεστώτος αλ Κατιρτζί είναι ο γενικός υπεύθυνος που προμηθεύεται πετρέλαιο από την PKK. Μάλιστα είπαν ότι ούτε ο Σαχίν Τζίλο δεν μπορούσε να επέμβει σε αυτό. Το θέμα με το πετρέλαιο ήταν το μυστικό της οργάνωσης. Ρωτώντας εδώ κι εκεί έμαθα κάποια πράγματα. Τα χρήματα από τις πωλήσεις πετρελαίου, έμπαιναν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στον Λίβανο οι οποίοι ανήκαν σε γνωστά τους πρόσωπα. Αργότερα τα χρήματα μεταφέρονταν στην Ευρώπη. Όλοι αυτοί είναι μέλη της PKK. Είναι μεγάλη υπόθεση. Μετέφεραν πετρέλαιο με εκατοντάδες πετρελαιοφόρα καθημερινά».[5]

Είναι άξιο προσοχής ότι πιο μετά, όταν η PKK/PYD-YPG άρχισε να επιδίδεται σε ενέργειες εισβολής προς την Ντέιρ αλ Ζορ, η τρομοκρατική οργάνωση ΝΤΑΕΣ άφησε αρκετά στρατηγικά σημεία στην PKK/PYD-YPG, χωρίς να ρίξει ούτε μία σφαίρα.

Στη διάρκεια της επίθεσης της PKK/PYD-YPG στα ανατολικά της πόλης Ντέιρ αλ Ζορ, έγινε άλλη μία συμφωνία με την ΝΤΑΕΣ. Η συμφωνία το κείμενο της οποίας δημοσιεύθηκε και από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Qasioun, αποκάλυψε ότι είχε κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός μεταξύ της PKK/PYD-YPG και της ΝΤΑΕΣ. Με αυτή τη συμφωνία η PKK/PYD-YPG σταμάτησε τις επιθέσεις εναντίον πεδίων της ΝΤΑΕΣ και την επομένη της μετακίνησης των μελών της ΝΤΑΕΣ στα ανατολικά της Συρίας έχοντας εκκενώσει την περιοχή, κατέλαβε το ανατολικό τμήμα της Ντέιρ αλ Ζορ.

Πέρα από την παροχή δυνατότητας στην PKK/PYD-YPG να εισβάλει στη Συρία, γίνονται διάφορα παζάρια με την ΝΤΑΕΣ μέσω της εχθρότητας κατά της Τουρκίας. Ήδη πολλοί τρομοκράτες μέλη της ΝΤΑΕΣ που κρατούνται στις δήθεν φυλακές της PKK/PYD-YPG στην Ράκα και την Ντέιρ αλ Ζορ, αφήνονται ελεύθεροι σε αντάλλαγμα να κάνουν ενέργειες κατά της Τουρκίας. Τα μέλη αυτά της ΝΤΑΕΣ ακόμα και αν δεν συμμετέχουν ενεργά σε δράσεις κατά της Τουρκίας, διεισδύουν με διάφορους τρόπους στην περιοχή του Ιντλίμπ και στην περιοχή της Επιχείρησης Ασπίδα του Ευφράτη όπου βρίσκονται στρατιωτικοί παράγοντες της Τουρκίας και συνιστούν απειλή για την Τουρκία. Πέραν αυτού τα εν λόγω άτομα χρησιμοποιούνται από την τρομοκρατική οργάνωση στις προσπάθειες μαύρης προπαγάνδας στην διεθνή κοινή γνώμη για να παρουσιάσουν την Τουρκία δήθεν πλάι στην ΝΤΑΕΣ.

Η τρομοκρατική οργάνωση PKK/PYD-YPG λόγω της Επιχείρησης Κλαδί Ελιάς άρχισε να αφήνει ελεύθερους και τα μέλη της ΝΤΑΕΣ στις φυλακές του Αφρίν με τον όρο να πολεμήσουν κατά των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και του ΕΣΣ. Επιπλέον, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες για το θέμα, η PKK/PYD-YPG για να επωφεληθεί από τα υπόλοιπα μέλη της ΝΤΑΕΣ, τους υπόσχεται μια νέα ζωή και τους μεταφέρει από τα ανατολικά του Ευφράτη ποταμού στο Αφρίν. Παρατηρείται ότι η PKK/PYD-YPG αξιοποιεί τρομοκράτες της ΝΤΑΕΣ που δεν μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες τους αλλά έχουν υψηλές ικανότητες για πόλεμο και για κατασκευή βόμβας και υπόσχεται σε μέλη της ΝΤΑΕΣ που θα εργαστούν για λογαριασμό της να αφαιρέσει τα ονόματά τους από τον κατάλογο τρομοκρατίας.[6] Τα βήματα που κάνει η PKK/PYD-YPG για να επωφεληθεί από τρομοκράτες μέλη της ΝΤΑΕΣ, χρήζουν σημασίας από την άποψη αποτύπωσης της μεταβατικότητας μελών ανάμεσα στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Αυτή η κατάσταση δείχνει εξάλλου την διπροσωπία της PKK/PYD-YPG που λαμβάνει υποστήριξη από τις ΗΠΑ, ευρωπαϊκά κράτη και πολλά άλλα κράτη, υπό τον μανδύα της καταπολέμησης και πως για το συμφέρον της θα μπορούσε να προχωρήσει σε συνεργασία ακόμα και με μια απειλή που χαρακτηρίζεται υπαρξιακή.     

Η PKK/PYD-YPG εξαναγκάζει σε μετανάστευση ειδικά τον αραβικό και τουρκομάνικο πληθυσμό για να κάνει εθνοκάθαρση στις περιοχές στις οποίες εισβάλλει και για να αλλάξει την δημογραφική δομή. Η τρομοκρατική οργάνωση PKK/PYD-YPG βάζει ανάμεσα στους πληθυσμούς που εξαναγκάζει σε μετανάστευση, μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης ΝΤΑΕΣ που δεν θέλει να κρατήσει στις δικές της δήθεν φυλακές και τους στέλνει στην Τουρκία. Επιπλέον, οδηγεί στην Τουρκία από παράνομες σήραγγες στα τουρκο-συριακά σύνορα, ομάδες που είναι γνωστό ότι ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση ΝΤΑΕΣ.

Από την άλλη μεριά, στην έκθεση του αμερικανικού περιοδικού Nation που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 9 Φεβρουαρίου 2017, σημειώνεται ότι η PYD/YPG διέπραξε εγκλήματα πολέμου στη βόρεια Συρία και εκτόπισε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Αυτό που προσελκύει την προσοχή στην έκθεση όπου αναφέρεται ότι εξανάγκασε σε εξορία δεκάδες χιλιάδες Άραβες και Κούρδους αμάχους σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της YPG στη βόρεια Συρία και διέπραξε εγκλήματα πολέμου, είναι ότι η YPG δεν συγκρούεται με την ΝΤΑΕΣ στην περιοχή και αντιθέτως ενεργεί αποτρέποντας τις αντιμαχόμενες ομάδες.[7] Από αυτή την άποψη θα έλεγε κανείς ότι η έκθεση προσπαθεί να τονίσει τη συνεργασία που κάνει η PYD/YPG με την ΝΤΑΕΣ.


Λέξεις-κλειδιά: ΝΤΑΕΣ , PKK/PYD-YPG

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ