Το κόστος του Ισραήλ στις ΗΠΑ

Μια ανάλυση του Κουντρέτ Μπουλμπούλ ο οποίος είναι κοσμήτορας της σχολής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Γιλντιρίμ Μπεγιαζίτ στην Άνκαρα

Το κόστος του Ισραήλ στις ΗΠΑ

Εάν κοιτάξουμε στην παγκόσμια πολιτική των ΗΠΑ ασκούμε κριτικές και αυτή η πολιτική από άποψη ορθολογισμού έχει πολιτικά συμφέροντα. Η πολιτική των ΗΠΑ με στόχο τη Μέση Ανατολή πέραν των αρχών δεν είναι η πολιτική με βάση τα συμφέροντα και των Αμερικανών πολιτών. Παρά τις αντιδράσεις όλων στον κόσμο στη ψηφοφορία στον ΟΗΕ εκτός από κάποιων χωρών που είναι κατευθυνόμενες δεν παρείχαν υποστήριξη στην κήρυξη της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και ποια μπορούν να είναι τα οικονομικά οφέλη από άποψη αρχών στους Αμερικανούς πολίτες;

Στη Συρία ποιος μπορεί να απαντήσει το τι αποσκοπούν οι ΗΠΑ;

Η Αμερική αναφέρει ότι η PKK είναι τρομοκρατική οργάνωση αλλά πως μπορεί να εξηγηθεί η υποστήριξη της ίδιας χώρας προς το παρακλάδι της PKK στην YPG;

Απειλή με στόχο την Τουρκία…

Τελευταία ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ απείλησε την Τουρκία ότι εάν η Τουρκία χτυπήσει την YPG τότε και η Αμερική θα έχει ως στόχο την τουρκική οικονομία. Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει λόγω των απειλών των ΗΠΑ την ύπαρξη στην τρομοκρατική οργάνωση στα σύνορα της. Η σχετική τρομοκρατική οργάνωση εδώ και δεκάδες χρόνια είχε ως στόχο ακόμα τους αμάχους και δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται η ύπαρξη της τρομοκρατικής οργάνωσης η οποία έχει ως τελικό σκοπό την ίδρυση ενός τρομοκρατικού κράτους. 

Παρά τρις απειλές των ΗΠΑ ο βασικότερος σκοπός της Τουρκίας είναι η καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων και για το λόγο αυτό συμπεριφέρεται με κοινό νου. Η Τουρκία δεν είναι σε απελπισία και μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία όπου μπορούν να εξεταστούν όλες οι σχέσεις της με την Αμερική. Και η Τουρκία εάν θεωρεί ότι είναι ανάγκη μπορεί ακόμα και να τερματίσει όλες τις σχέσεις. Η Τουρκία δεν είναι η παλιά Τουρκία. 

Υπάρχει η λογική του παραλογισμού των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή;

Η Αμερική στη Μέση Ανατολή ακολουθεί την πολιτική που δεν είναι προς όφελος της από οικονομική και από άποψη των αρχών. Όπως και στην απόφαση με την Ιερουσαλήμ γιατί έχει ως αντιμέτωπο όλο τον κόσμο.  Η Αμερική υποστηρίζει την YPG το παρακλάδι της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK στη Συρία παρά τον κίνδυνο ότι μπορούν να τερματιστούν οι σχέσεις της με την Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Γιατί η Αμερική χρησιμοποιεί τη γλώσσα που μπορεί να θεωρηθεί ως απειλή από τους Τούρκους, Άραβες και τους Κούρδους; Γιατί η σχετική χώρα δημιουργεί μόνη της την αντίληψη ότι η Αμερική παρέχει ξεκάθαρη υποστήριξη προς την τρομοκρατική οργάνωση;

Ο παράγοντας του Ισραήλ...

Για όλες τις σχετικές εξελίξεις υπάρχουν δηλώσεις από την Αμερική σχετικά με τη ΝΤΑΕΣ και το Ιράν αλλά δεν είναι πειστικές αυτές οι δηλώσεις. Εάν κοιτάξουμε τις παράλογες πολιτικές των ΗΠΑ μπορούμε να παρατηρήσουμε τις παρόμοιες παράλογες πολιτικές και σχετικά με τις εξελίξεις με το Ισραήλ. Η Αμερική στις πολιτικές σχετικά με το Ισραήλ δεν τηρεί ακόμα και τα δικά της συμφέροντα. Αυτές οι πολιτικές έχουν ψηλό κόστος κατά των Αμερικανών και κατά των Εβραίων που δεν είναι σιωνιστές.

Το κόστος του Ισραήλ στις ΗΠΑ:

Η παράβλεψη των συμφερόντων των ΗΠΑ : Στη σύγχρονη εποχή αναφέρεται ότι η εξωτερική πολιτική ασκείται για τα εθνικά συμφέροντα. Αλλά η Αμερική εγκαταλείπει τα συμφέροντα της όταν η υπόθεση είναι σχετικά με το Ισραήλ.

Η Αμερική απέναντι στους ανθρώπους που υποστηρίζουν την δικαιοσύνη, ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και γενικότερα τις καθολικές αξίες και την ειρήνη: Καταδικάζονται από την ανθρωπότητα οι πολιτικές κατοχής και επίθεσης του Ισραήλ και η υποστήριξη αυτών των πολιτικών από την Αμερική.

Οι περιφερειακές χώρες και λαοί απέναντι στην Αμερική: Στη Μέση Ανατολή η πολιτική που ασκείται με βάση το Ισραήλ και οι απειλές κατά των περιφερειακών χωρών δημιουργούν αντιδράσεις στους περιφερειακούς λαούς.

Η μη ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική της Αμερικής φέρνει το Ισραήλ να είναι πιο επιθετικό κράτος: Η παράλογη στάση και η υποστήριξη της Αμερικής προς το Ισραήλ, φέρνει το Ισραήλ στη θέση να αυξάνει την κατοχή και την επιθετικότητα επίσης τις πολιτικές που μπορούν να αξιολογηθούν ως γενοκτονία.

Η αύξηση του Αντισημιτισμού: Η άνευ όρων στήριξη προς το Ισραήλ αυξάνουν τις επιθέσεις και τον αντισημιτισμό στον κόσμο. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ο ρατσισμός από όποιων και από όπου και αν έρχεται.

Αυξάνει τον κίνδυνο ασφαλείας το Ισραήλ: Η άνευ όρων υποστήριξη από την Αμερική προς το Ισραήλ δεν συμβάλλει ούτε στην ασφάλεια του Ισραήλ αντιθέτως εμβαθύνει τον φόβο για την ασφάλεια στη σχετική χώρα. Οι πιο λογικές πολιτικές του Ισραήλ που θα τηρηθούν στην περιοχή θα δημιουργήσουν λιγότερες αντιδράσεις.

Γιατί όμως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να τηρούν την παράλογη υποστήριξη προς το Ισραήλ;  Τέλος να πούμε ότι όλοι οι άνθρωποι στις ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν αυτή την παράλογη πολιτική.

 

 


Λέξεις-κλειδιά: Ανάλυση

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ