Μετάλλιο Θάρρους σε Τούρκο στον Καναδά

Το 2017 έσωσε κατοίκους μιας πολυκατοικίας από πυρκαγιά

Μετάλλιο Θάρρους σε Τούρκο στον Καναδά

 

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Καναδά απονεμήθηκε το Μετάλλιο Θάρρους σε έναν Τούρκο πολίτη από την Γενική Κυβερνήτη.

 

Ο Ριζά Κασικτσίογλου ο οποίος ζει στο Έντμοντον του Καναδά, βραβεύτηκε με το Μετάλλιο Θάρρους από την Γενική Κυβερνήτη Τζούλι Παγιέτ επειδή πέρυσι έσωσε κατοίκους μιας πολυκατοικίας από πυρκαγιά.

 

Μετά την τελετή που έγινε στην επίσημη κατοικία του Γενικού Κυβερνείου του Καναδά στην πρωτεύουσα Οτάβα, ο Κασικτσίογλου είπε τα παρακάτω:

 

«Η τουρκική παράδοση και η θρησκεία μας το Ισλάμ, μας επιτάσσει να βοηθάμε αυτόν που έχει ανάγκη. Μόλις είδα ότι ξέσπασε φωτιά σε εκείνο το κτήριο αμέσως έτρεξα για να βγάλω τους ανθρώπους έξω. Έπαθα ζημιά στη μέση επειδή τους κουβάλησα και στο κεφάλι επειδή χτύπησα τρέχοντας αλλά θα το ξανάκανα και σήμερα χωρίς δισταγμό. Παρέλαβα αυτό το μετάλλιο στο όνομα του ύψιστου Τουρκικού έθνους του οποίου νιώθω περήφανος που είμαι μέλος».

 

Στην τελετή παρέστη επίσης μετά από πρόσκληση της Γενικής Κυβερνήτη, ο πρέσβης της Τουρκίας στην Οτάβα, Σελτσούκ Ουνάλ.

 

Ο πρέσβης έκανε δώρο στην οικογένεια Κασικτσίογλου το βιβλίο «Ήρωες του Τσανάκκαλε» του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

Ο Ριζά Κασικτσίογλου που έχει εστιατόριο στο Jasper Avenue του Έντμοντον (Αλμπέρτα), είχε σώσει δεκάδες ανθρώπους από πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σε πολυώροφο κτήριο απέναντι από το μαγαζί του στις 19 Ιανουαρίου 2017.

 

Είχε αμέσως πει στην γυναίκα του να τηλεφωνήσει στην Πυροσβεστική και φωνάζοντας «φωτιά» για να τον ακούσουν είχε τρέξει στο κτήριο των 12 ορόφων και είχε χτυπήσει μία-μία τις πόρτες για να ειδοποιήσει τους κατοίκους.

 

Στο περιστατικό έχασε τη ζωή του ένα άτομο και ένα τραυματίστηκε. Το Έντμοντον ανακήρυξε τον Κασικτσίογλου ήρωα.ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ