Οι τρομοκρατικές οργανώσεις είναι υπεργολάβοι των διεθνών δυνάμεων

Δηλώσεις υπουργού Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μπόζνταγ

Οι τρομοκρατικές οργανώσεις είναι υπεργολάβοι των διεθνών δυνάμεων

 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μπόζνταγ, δήλωσε ότι οπουδήποτε και αν συμβαίνει, είτε παύει να έχει την υπηκοότητα, είτε όχι, η αρμοδιότητα εκδίκασης ενός ατόμου που έχει διαπράξει έγκλημα σε βάρος της Τουρκίας, ανήκει στα ανεξάρτητα τουρκικά δικαστήρια.

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την επικαιρότητα σε εκπομπή ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού, τόνισε ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις ενεργούν σε βάρδιες:

 

«Η Φετουλαχιστική Τρομοκρατική Οργάνωση (FETÖ), η διαμελιστική τρομοκρατική οργάνωση PKK και η Νταές, είναι πολύ ξεκάθαρα και ασυζητητί υπεργολάβοι των διεθνών δυνάμεων. Εκτελούν την αποστολή που τους έχει ανατεθεί για την υλοποίηση των σχεδίων στην Μέση Ανατολή και πάνω στην Τουρκία, εγώ πιστεύω ότι δεν θα πετύχει τίποτα από όλα αυτά».

 

Ερωτηθείς σε σχέση με πληροφορίες που θέλουν τους Αμερικανούς αξιωματούχους να μην έχουν προσκομίσει στο δικαστήριο τους φακέλους που έχουν σταλεί στις ΗΠΑ για την έκδοση του αρχηγού της FETÖ, ανέφερε τα παρακάτω:

 

«Οι ειδήσεις αυτές αληθεύουν, δεν τα έστειλαν. Στην συνάντηση που είχα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τους είπα να τα στείλουν στο δικαστήριο. Εκείνοι μου είπαν ‘Εμείς θέλουμε να είναι πιο δυνατός ο φάκελός μας, γιατί θα αναλάβουμε συνήγοροι υπεράσπισης της Τουρκίας στο δικαστήριο, δεν θέλουμε να απορριφθούμε’. Τότε τους είπαμε: ‘Εσείς στείλτε τα και αν είναι να τα απορρίψει το δικαστήριο, εμείς πιστεύουμε ότι ο φάκελος είναι πολύ γερός, δεν νομίζω να υπάρχει ένα αίτημα πιο δυνατό από αυτόν τον φάκελο προσωρινής σύλληψης πουθενά αλλού στον κόσμο. Από τότε πάλι δεν τα έχουν στείλει, ο φάκελος περιμένει ακόμα στο Υπουργείο».  

 

Ο Μπεκίρ Μπόζνταγ είπε ότι περιμένουν την νέα ηγεσία στις ΗΠΑ που θα αναλάβει καθήκοντα αυτό τον μήνα.

 

«Η Τουρκία έχει απογοητευτεί από την τωρινή διοίκηση σ’ αυτό το θέμα και δεν προχωρήσαμε ούτε βήμα, μόνο συνομιλούμε, μιλάμε, αυτό είναι όλο. Πόση απόσταση καλύψαμε; Καμία. Πιστεύουμε ότι μας καθυστερούν και βλέπουμε κιόλας πώς μας καθυστερούν. Τους το έχουμε πει άλλωστε. Ελπίζω ότι όταν αναλάβει καθήκοντα ο νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, θα καταφέρουμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ όπως το απαιτεί η υποδειγματική και στρατηγική συνεργασία και να κάνουμε βήματα και σε αυτό το θέμα και σε όλα τα υπόλοιπα».

 

Ο Μπόζνταγ σημείωσε ότι με το πρόσφατο διάταγμα με ισχύ νόμου που εκδόθηκε, ανοίγει ο δρόμος της αφαίρεσης υπηκοότητας ορισμένων ατόμων που βρίσκονται στο εξωτερικό και οι οποίοι καταζητούνται λόγω διασυνδέσεων με την FETÖ.

 

Είπε ότι ενδέχεται οι σχετικές χώρες να μην εκδώσουν αυτά τα άτομα με πρόσχημα την ρύθμιση σχετικά με όσους των οποίων τους αφαιρείται η υπηκοότητα.

 

 «Το ότι τους έχει αφαιρεθεί η υπηκοότητα, δεν εκμηδενίζει το έγκλημά τους. Δεν αναιρεί την αρμοδιότητα της Τουρκίας να τους δικάσει, να τους τιμωρήσει, δεν αναιρεί την έκτιση της ποινής τους σε περίπτωση που καταδικαστούν. Δεν αναιρεί την ευθύνη που έχουν οι άλλες χώρες για να τους εκδώσουν στην Τουρκία, στην μεταφορά τους αν έχουν καταδικαστεί και στις άλλες υποχρεώσεις τους στους θεσμούς δικαστικής συνδρομής. Οπουδήποτε και αν συμβαίνει, είτε παύει να έχει την υπηκοότητα, είτε όχι, η αρμοδιότητα εκδίκασης ενός ατόμου που έχει διαπράξει έγκλημα σε βάρος της Τουρκίας, ανήκει στα ανεξάρτητα τουρκικά δικαστήρια».ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ