Ο Στόλτενμπεργκ ζήτησε συγγνώμη από την Τουρκία

«Το περιστατικό δεν αντανακλά τις απόψεις του ΝΑΤΟ»

Ο Στόλτενμπεργκ ζήτησε συγγνώμη από την Τουρκία

 

Ο γενικός γραμματέας του ΝΤΑΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε συγγνώμη από την Τουρκία λόγω του σκανδάλου με μια άσκηση στη Νορβηγία.

 

Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το περιστατικό δεν αντανακλά τις απόψεις του ΝΑΤΟ.

 

Το άτομο εξαιτίας του οποίου προκλήθηκε το σκάνδαλο απολύθηκε αμέσως και διενεργείται έρευνα σε βάρος του, είπε ο γενικός γραμματέας προσθέτοντας τα παρακάτω:

 

«Αυτό το άτομο δεν είναι εργαζόμενος του ΝΑΤΟ. Είναι ένας δημόσιος υπάλληλος με σύμβαση που έχει διοριστεί από τη Νορβηγία. Από δω κι έπειτα η απόφαση για ενδεχόμενη τιμωρία που θα του δοθεί, θα ληφθεί από τις νορβηγικές αρχές».

 

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Τουρκία είναι μία πολύτιμη σύμμαχος και συνδράμει σημαντικά στην ασφάλεια της συμμαχίας.

 

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι αποπέμφθηκαν από τον στρατό ένας τεχνικός και ένας αξιωματικός σε σχέση με το περιστατικό που έλαβε χώρα σε μια άσκηση στη Νορβηγία όπου ο Ατατούρκ και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσιάστηκαν ως στόχοι.

 

Η Διοίκηση Συμμαχικών Δυνάμεων στη Νορβηγία εξέδωσε επιστολή σε σχέση με το σκάνδαλο και ζήτησε συγγνώμη από το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Ο διοικητής Andrzej Reudowicz που έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή απολογίας, ανέφερε ότι και η αναπληρωτής γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Rose Gottemoeller «λυπάται πολύ» και πως αναμένεται να προβεί σε ανακοίνωση η Συμμαχία σε σχέση με το θέμα.

 

Ο ΠτΔ Ερντογάν είχε αναφέρει ότι αποσύρθηκαν 40 Τούρκοι στρατιώτες από άσκηση στην οποία ένας πίνακας με την φωτογραφία του Ατατούρκ και με το δικό του όνομα, απεικόνιζε τους «εχθρούς».

 

Η νατοϊκή άσκηση στη Νορβηγία ήταν η άσκηση Trident Javelin που ξεκίνησε στις 8 Νοεμβρίου.

 

Όλο το προσωπικό από την Τουρκία που συμμετείχε στην άσκηση η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί σήμερα, ανακλήθηκε την Πέμπτη.

 

Νωρίτερα ο Ερντογάν είχε δηλώσει σε σχέση με το θέμα:

 

«Δεν γίνεται να υπάρχει τέτοια συμμαχία, τέτοια συμμαχική σχέση».

 

 

 ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ