Ερντογάν: Πρέπει να χτίσουμε το μέλλον σε γερά θεμέλια

Κοινές δηλώσεις του ΠτΔ και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

Ερντογάν: Πρέπει να χτίσουμε το μέλλον σε γερά θεμέλια

 

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να κοιτάξουν από θετική σκοπιά τις διμερείς σχέσεις.

 

Πρέπει να χτίσουμε το μέλλον σε πιο γερά θεμέλια, ανέφερε ο ΠτΔ στις δηλώσεις του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

 

«Αυτό που έχει σημασία είναι πέρα από τις διαφορές να ψάχνουμε για συγκλίσεις. Αν το καταφέρουμε σήμερα, η επίσκεψή σας θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε ο Τσίπρας.

 

Ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν μαζί οι δύο χώρες, προσθέτοντας τα παρακάτω:

 

«Πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος την άδεια μεριά του ποτηριού και να στραφούμε στη γεμάτη. Πρέπει να χτίσουμε τις διαπραγματεύσεις μας πάνω σε αυτό. Οι λαοί μας βασικά έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους. Αρκεί να παραμερίσουμε αυτούς που έχουν ιδεολογικές εμμονές. Δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη καμίας γειτονικής χώρας».

 

Συνέχισε ως εξής:

 

«Είμαστε δυο χώρες που στο παρελθόν ζούσαμε πολύ κοντά ο ένας στον άλλον. Εδώ έχουμε ομογενείς, εσείς έχετε ομογενείς σε μας. Μακάρι να μην έφευγαν από την χώρα μας ορισμένοι Ρωμιοί πολίτες μας εξαιτίας κάποιων λαθών που έγιναν στο παρελθόν. Αφήνουμε πια τα λάθη στην ιστορία. Πρέπει να χτίσουμε το μέλλον σε πολύ γερά θεμέλια. Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για αυτό. Εάν πράγματι μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μια κοινή ρητορεία, έναν κοινό νου, μπορούμε να τα λύσουμε».ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ