Κοινή συνέντευξη τύπου Ερντογάν-Τσίπρα

Τη συνθήκη της Λοζάνης, την έκδοση των πραξικοπηματιών στην Ελλάδα, τα προβλήματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης και άλλα πολλά θέματα συζήτησαν οι δυο ηγέτες

Κοινή συνέντευξη τύπου Ερντογάν-Τσίπρα

 

 

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως η Συνθήκη της Λοζάνης δεν εκπληρώνει τις ανάγκες των ημερών μας και πως πρέπει να εξαλειφθούν τα προβλήματα στην εφαρμογή.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα.

Οι δυο άντρες μετά το πέρας της συνάντησης διοργάνωσαν κοινή συνέντευξη τύπου.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν στην συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε δήλωσε πως η Τουρκία εδώ και μεγάλο διάστημα δίνει αγώνα κατά των αιμοβόρων συμμοριών. Αφού σημείωσε πως και η Ελλάδα είναι αρκετά οικεία στα πραξικοπήματα ο Πρόεδρος είπε πως τα μέλη της Φετουλαχιστικής Τρομοκρατικής Οργάνωσης FETÖ, τα οποία αφού πραγματοποίησαν την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 κατέφυγαν στην Ελλάδα πρέπει να εκδοθούν μια ώρα αρχύτερα.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι αντάρτες της FETÖ οι οποίοι σκότωσαν 250 ανθρώπους μας να εμφανιστούν ενώπιων της δικαιοσύνης. Καλώ την ελληνική δικαιοσύνη σχετικά με τους πραξικοπηματίες που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα, ως εξής: «Η καθυστερημένη δικαιοσύνη, δεν είναι δικαιοσύνη» ανέφερε.

Αναφερόμενος στα προβλήματα σχετικά με την Τουρκική-Μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα ο Πρόεδρος είπε:

«Η Συνθήκη της Λοζάνης που υπογράφηκε το 1923 είναι μια συνθήκη που συμμετέχουν 11 χώρες. Είναι πολύ ενδιαφέρον στη Λοζάνη συμμετέχει και η Ιαπωνία».

Αφού σημείωσε πως η Συνθήκη της Λοζάνης δε καλύπτει μόνο το Αιγαίο και τα νησιά ο Ερντογάν τόνισε:

«Οι μειονότητες στη Δυτική Θράκη δεν έχουν δικαιώματα; Πως θα πάρουμε υπό εγγύηση τα δικαιώματα αυτών των μειονοτήτων με την συγκεκριμένη συνθήκη; Η αναζήτηση, η προστασία των δικαιωμάτων αυτών είναι καθήκον της ελληνικής κυβέρνησης».

Αναφερόμενος στις αντιφάσεις στη Λοζάνη ο Ερντογάν είπε:

«Σε περίπτωση που ο Πατριάρχης σε εμάς, ήθελε να βγει στο εξωτερικό, βάσει της Λοζάνης θα έπρεπε να βγει με την άδεια του Επαρχείου Εγιούπ στην Ιστάνμπουλ, εμείς το αφήσαμε αυτό σε μια άκρη και το επιτρέψαμε. Στη Δυτική Θράκη υπάρχει ένας διορισμένος αρχιμουφτής. Αλλά εμείς συνεργαζόμαστε όχι με τον διορισμένο αλλά με τον εκλεγμένο. Εδώ και 15 χρόνια είπαμε αυτό στους Έλληνες αξιωματούχους αλλά δεν μπορέσαμε να πάρουμε ένα αποτέλεσμα. Και αυτό είναι Λοζάνη. Ας μην περιορίζουμε τη Λοζάνη με το Αιγαίο και κλείνουμε την υπόθεση. Εμείς δεν έχουμε οποιοδήποτε πρόβλημα με την εδαφική ακεραιότητα».

Δηλώνοντας πως οι Χριστιανοί στην Τουρκία μέχρι σήμερα δεν έζησαν οποιοδήποτε πρόβλημα σχετικά με τις εκκλησίες ο Πρόεδρος τόνισε:

«Κοιτάξτε τώρα αναστηλώνουμε το Μοναστήρι Σουμελά. Θα το διαθέσουμε στη διάθεση όλου του χριστιανικού κόσμου. Κανείς δεν τους ρωτάει γιατί προσεύχονται εδώ. Αλλά στην Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα στο θέμα των τεμενών».

Στις δηλώσεις του ο Ερντογάν έκανε νύξη και στο Κυπριακό. Αφού σημείωσε πως τάσσονται υπέρ μιας μόνιμης και δίκαιης λύσης είπε πως η πλευρά που εγκαταλείπει τις συνομιλίες είναι πάντοτε οι ρωμαίικη.

Ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός μιλώντας στη συνέντευξη τύπου, αφού σημείωσε πως η χώρα του δεν πρόκειται να υποστηρίξει τους πραξικοπηματίες ανέφερε πως η υπόθεση εξετάζεται από τα ελληνικά δικαστήρια.

Στην ομιλία του ο Τσίπρας δήλωσε πως βιώνουν οικονομική κρίση εδώ και μεγάλο διάστημα και πρότεινε «το 2018 να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ