Ερντογάν: Για μας η Ιερουσαλήμ είναι κόκκινη γραμμή

Η απόφαση των ΗΠΑ δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο, την συνείδηση, την δικαιοσύνη και με τις πραγματικότητες της περιοχής, δήλωσε ο ΠτΔ

Ερντογάν: Για μας η Ιερουσαλήμ είναι κόκκινη γραμμή

 

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για την Ιερουσαλήμ δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο, την συνείδηση, την δικαιοσύνη και με τις πραγματικότητες της περιοχής.

 

Στην ομιλία του κατά την ολοκλήρωση των εργασιών της Εβδομάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας που πραγματοποίησε η Συνέλευση Εξαγωγέων Τουρκίας (TΙM), είπε ότι το Ισραήλ είναι ένα κατοχικό κράτος, προσθέτοντας το εξής:

 

«Αυτή τη στιγμή με τις αστυνομικές τους δυνάμεις χτυπάνε τρομοκρατώντας όλους τους νέους και τα παιδιά εκεί πέρα, επιτίθενται με τα F16 τους στην Γάζα. Και από την άλλη μεριά επιτίθενται στην Παλαιστίνη. Γιατί; Γιατί λένε εγώ είμαι δυνατός».

 

Σε σχέση με την απόφαση των ΗΠΑ για την Ιερουσαλήμ, ο ΠτΔ είπε το παρακάτω:

 

«Αυτή η απόφαση επέφερε το μεγαλύτερο πλήγμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ του οποίου είναι μέλος και η Αμερική. Η Αμερική με την πρόσφατη απόφαση αψήφησε το ψήφισμα 478 που είχε λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας το 1980 και στο οποίο έχει την υπογραφή της».

 

Τονίζοντας πως η μοίρα της Ιερουσαλήμ δεν θα πρέπει να αφεθεί στα χέρια ενός κατοχικού κράτους που σφετερίζεται τα εδάφη των Παλαιστινίων από το 1967 αγνοώντας κάθε δίκαιο και ηθική, ανέφερε το εξής:

 

«Η Ιερουσαλήμ είναι για μας κόρη οφθαλμού. Η Ιερουσαλήμ είναι η πρώτη μας κίμπλα. Η Ιερουσαλήμ είναι για μας μια κόκκινη γραμμή, να το ξέρουν όλοι».

 ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ