Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ σχετικά με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Σαρία στη ελληνική βουλή

Η Τουρκία προσμένει από την Ελλάδα να εφαρμόσει χωρίς διάκριση και τις υπόλοιπες αποφάσεις του ΕΔΔΑ

Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ σχετικά με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Σαρία στη ελληνική βουλή

 

 

 

 

Η Τουρκία ζήτησε από την Ελλάδα να δώσει ένα τέλος στη νομική πίεση που ασκεί σε βάρος των εκλεγμένων μουφτήδων στη Δυτική Θράκη.

Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την ψήφιση του νομοσχεδίου το οποίο προβλέπει την προαιρετική εφαρμογή των ισλαμικών κανόνων ή του ελληνικού Αστικού Δικαίου για τα μέλη της Μουσουλμανικής Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης.

Στην ανακοίνωση σημειώθηκε ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο στις 9 Ιανουαρίου ψήφισε το νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την προαιρετική εφαρμογή της σαρία για τα μέλη της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης και επιτρέπει την χρήση του Αστικού Κώδικα για την διευθέτηση των διαφωνιών που μπορούν να προκύψουν.

Στην ανακοίνωση σημειώθηκε πως οι ελληνικές αρχές, όπως άλλωστε έχουν κάνει και σε άλλες νομοθετικές εργασίες που αφορούν την δικαιοδοσία των μουφτήδων δεν έχουν ανταλλάξει απόψεις με τους εκλεγμένους μουφτήδες:

«Το εν λόγω νομοσχέδιο ετοιμάστηκε μετά από την προσφυγή ενός Δυτικοθρακιώτη ομογενή μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Προσμένουμε από την Ελλάδα να εφαρμόσει χωρίς διάκριση και τις υπόλοιπες αποφάσεις του ΕΔΔΑ σχετικά με τη μειονότητα και στο πλαίσιο αυτό να εγκρίνει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις της μειονότητας χωρίς να προφασίζεται τις ονομασίες τους. Παρακολουθούμε με θλίψη το γεγονός ότι η Ελλάδα, η οποία δεν αναγνωρίζει τους εκλεγμένους μουφτήδες της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, τον τελευταίο καιρό, αυξάνει τις πιέσεις της σε βάρος των εκλεγμένων μουφτήδων μέσω ποινικών ερευνών. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε πως στο παρελθόν το ΕΔΔΑ καταδίκασε την Ελλάδα πέντε φορές στις δικαστικές αγωγές με την κατηγορία αντιποίησης αρχής σε βάρος των εκλεγμένων μουφτήδων. Για το λόγο αυτό προσμένουμε από την Ελλάδα να αντλήσει μάθημα από το παρελθόν και να δώσει ένα τέλος στη νομική πίεση που ασκεί κατά των εκλεγμένων μουφτήδων».ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ