Ο ΥΠΕΞ για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ

Όλος ο κόσμος έχει καταλάβει πόσο δόλια είναι η τρομοκρατική οργάνωση FETÖ. Εύχομαι να το καταλάβουν και οι ΗΠΑ κάποια μέρα, είπε ο Τσαβούσογλου

Ο ΥΠΕΞ για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ

 

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέκρινε τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής όσον αφορά τη Φετουλαχιστική Τρομοκρατική Οργάνωση (FETÖ).

«Όλος ο κόσμος έχει καταλάβει πόσο δόλια είναι η τρομοκρατική οργάνωση FETÖ. Εύχομαι να το καταλάβουν και οι ΗΠΑ κάποια μέρα. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν είχαμε τη στήριξη που θέλαμε από την Αμερική. Δεν υλοποιήθηκαν τα αιτήματα μας για έκδοση, δεν έχει ξεκινήσει έρευνα», είπε ο υπουργός σε συνάντηση του με Τούρκους ομογενείς στο Λος Άντζελες:

Αναφερόμενος στα προβλήματα που υπάρχουν στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις σημείωσε τα εξής:

«Οι ΗΠΑ είναι ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους μας. Μπορεί να υπάρχουν διαφορές απόψεων σε ορισμένα θέματα και διακυμάνσεις στις σχέσεις μας, αλλά ένταση στις σχέσεις μας υπάρχει λόγω της FETÖ και της παροχή όπλων από τις ΗΠΑ στην PYD. Προσπαθούμε να το υπερβούμε με διάλογο. Στην ουσία η συνάντηση στην οποία θα συμμετάσχουμε μαζί με τις ΗΠΑ στο Βανκούβερ σε δυο μέρες είναι η αντανάκλαση της συμμαχίας που δημιουργήσαμε μεταξύ μας από τον Πόλεμο της Κορέας μέχρι σήμερα».

Σχετικά δε με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία δήλωσε τα παρακάτω:

«Κατά τα προηγούμενα χρόνια μιλούσαμε συνέχεια για τις σφαγές στη Συρία, αλλά ειδικά με τη Διαδικασία της Αστανά και τα βήματα που κάναμε το 2017 είναι καλύτερες σήμερα οι συνθήκες στη χώρα. Δεν είναι εντελώς καλά. Δεν γίνεται χωρίς πολιτική λύση, αν δεν φέρουμε σταθερότητα στη Συρία, ωστόσο πάμε προς το καλύτερο. Έχουμε εστιάσει στην πολιτική λύση και η Τουρκία διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο εδώ περά».

Όσον αφορά την τελευταία κατάσταση στο Ιράκ ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε τα εξής:

«Και οι δυο πλευρές ζητάνε να μεσολαβήσουμε για την επίλυση του προβλήματος στο Ιράκ. Η περιφερειακή διοίκηση έκανε ένα σοβαρό λάθος, κατάλαβε το σφάλμα της, η σταθερότητα και η ακεραιότητα των συνόρων του Ιράκ είναι σημαντική για μας. Στις 21 αυτού του μήνα θα μεταβώ στη Βαγδάτη. Θεού θέλοντος η Τουρκία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και στην επίλυση αυτού του ζητήματος. Δεν έχουμε κρυφή ατζέντα ούτε και βλέψεις στα εδάφη κανενός. Αυτό που προασπίζουμε είναι η δικαιοσύνη.»

Ο υπουργός Εξωτερικών μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του στο Λος Άντζελες θα μεταβεί στο Βανκούβερ του Καναδά προκειμένου να συμμετάσχει στη συνάντηση ΥΠΕΞ για τη Βόρεια Κορέα όπου θα πραγματοποιήσει επίσης συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογο του Ρεξ Τίλερσον.ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ