Με Ρουχανί, Πούτιν και Μέρκελ συνομίλησε ο Ερντογάν

Αντικείμενο τα επεισόδια στη Γάζα και η επικείμενη σύνοδος της ΟΙΣ

Με Ρουχανί, Πούτιν και Μέρκελ συνομίλησε ο Ερντογάν

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ρουχανί, με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σε σχέση με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Παλαιστίνη.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της Προεδρίας, στη συνομιλία Ερντογάν-Ρουχανί συζητήθηκε η ένταση που δημιουργήθηκε όταν οι Παλαιστίνιοι βρέθηκαν στο στόχαστρο των Ισραηλινών στρατιωτών μετά την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

 

Οι δύο ηγέτες ανέφεραν ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η έκτακτη σύνοδος της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας που θα γίνει την Παρασκευή στην Ιστάνμπουλ με την έννοια να τηρηθεί κοινή στάση από τους μουσουλμάνους και υπογράμμισαν ότι θα παρακολουθήσουν το θέμα και ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών.

 

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, ο Ερντογάν χαρακτήρισε επαίσχυντο το γεγονός ότι δέχθηκαν βάναυση επίθεση οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές μπροστά στα μάτια του κόσμου.

 

Εξάλλου μοιράστηκε πληροφορίες για την έκτακτη σύνοδο του ΟΙΣ.

 

Ο ΠτΔ Ερντογάν είχε μια τηλεφωνική συνομιλία και με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

 

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ και την ένταση που προκλήθηκε όταν οι Παλαιστίνιοι βρέθηκαν στο στόχαστρο των Ισραηλινών στρατιωτών.

 

Ο ΠτΔ Ερντογάν μοιράστηκε πληροφορίες σχετικά με την έκτακτη σύνοδο της ΟΙΣ που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στην Ιστάνμπουλ ενώ κατά την συνομιλία τονίστηκε η σημασία της παρακολούθησης του θέματος και ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών.

 

Υπογραμμίστηκε εξάλλου ότι η παρούσα εικόνα δυσκολεύει την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα.

 

Οι Ερντογάν και Μέρκελ αναφέρθηκαν στις διμερείς σχέσεις συμφωνώντας να βρίσκονται σε στενή επαφή για την ανταλλαγή απόψεων τόσο για την επιτάχυνση των σχέσεων, όσο και σε περιφερειακά θέματα.ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ