Συνομιλίες με το Ιράν για την επιχείρηση στο Κάντιλ

Ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου σημείωσε πως συνομιλούν με τη χώρα σχετικά με μια πιθανή ευρείας κλίμακας επιχείρηση στην περιοχή

Συνομιλίες με το Ιράν για την επιχείρηση στο Κάντιλ

 

 

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αφού σημείωσε πως πραγματοποιούν συνομιλίες με το Ιράν για μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση στο Κάντιλ στο Βόρειο Ιράκ είπε:

«Το θέμα αυτό έχει ένα επιτόπιο σκέλος, ενώ από την άλλη υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν στη διπλωματία. Πραγματοποιούμε συνομιλίες με το Ιράν».  

Ο Τσαβούσογλου ο οποίος προέβη σε δηλώσεις σχετικά με την επικαιρότητα σε ένα ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι απάντησε τις ερωτήσεις σχετικά με την πιθανότητα να διοργανωθεί μια ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στο Κάντιλ στο Βόρειο Ιράκ.

«Πρέπει να καθαρίσουμε αυτή την απειλή πέρα από τα σύνορα μας. θα καθαρίσουμε αυτούς τους τρομοκράτες όπου και να βρίσκονται στο Ιράκ. Οι στρατιώτες μας, η υπηρεσία πληροφοριών μας διεξάγουν τις τεχνικές εργασίες για το τι πρέπει να γίνει από τεχνική άποψη. Το θέμα αυτό έχει ένα επιτόπιο σκέλος, ενώ από την άλλη υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν στη διπλωματία. Πραγματοποιούμε συνομιλίες με το Ιράν. Η PKK/PJAK αποτελεί απειλή και για εκείνους” δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Απαντώντας τις ερωτήσεις σχετικά με τον οδικό χάρτη για τη Μανμπίτς πάνω στο οποίο κατέληξαν σε συμφωνία οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Τουρκία είπε τα εξής σχετικά με την διαδικασία απόσυρσης των μελών της YPG από τη Μανμπίτς:

«Η απόσυρση της YPG σημαίνει παράδοση όπλων. Οι ΗΠΑ έδωσαν όπλα, άλλωστε δεν το κρύβουνε, λένε πως δεν δίνουνε πλέον. Για να διασφαλίσουμε την σταθερότητα εδώ πρέπει να επιστραφούν τα όπλα. Θα εργαστούμε μαζί και θα δούμε τι έγινε και τι δεν έγινε. Τα όπλα θα μαζέψει εκείνος που τα έδωσε. Ο σκοπός του οδικού χάρτη είναι οι ΗΠΑ να κρατήσουν την υπόσχεση τους. Πλέον τα ζητήματα αυτά δεν πρέπει να αφήνονται σε εκκρεμότητα, να κωλυσιεργούν. Θα συνεργαστούμε και θα δούμε. Ενώ στο θέμα της συγκέντρωσης όπλων, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε στον Πρόεδρο μας πως κατέγραψαν τους σειριακούς αριθμούς των όπλων και πως θα πάρουν πίσω τα όπλα».


Λέξεις-κλειδιά: Μεβλούτ Τσαβούσογλου

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ