Μπόζνταγ για τα μαχητικά F-35 που θα παραδοθούν στην Τουρκία

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα» είπε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τονίζοντας πως τα αεροσκάφη θα παραδοθούν αύριο

Μπόζνταγ για τα μαχητικά F-35 που θα παραδοθούν στην Τουρκία

 

 

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεκίρ Μπόζνταγ δήλωσε πως τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που κατασκευάστηκαν για την Τουρκία αύριο θα παραδοθούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ο Μπόζνταγ προέβη σε δηλώσεις σχετικά με την επικαιρότητα σε ένα ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι.

Αφού επέκρινε την απόφαση της Αμερικανικής Γερουσίας για πάγωμα της πώλησης όπλων στην Τουρκία είπε:

«Το σχέδιο F-35 είναι ένα πολυμερές σχέδιο στο οποίο συμμετέχουν και οι ΗΠΑ. Και η Τουρκία όπως και οι ΗΠΑ είναι πλευρά, εταίρος της συμφωνίας του σχεδίου F-35. Στο πλαίσιο του σχεδίου F-35 πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες επικοινωνίες σχετικά με τα αεροσκάφη που κατασκευάστηκαν για την Τουρκία. Αύριο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη παράδοση των F-35. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα».

Ανέφερε δε πως η απόφαση της Αμερικανικής Γερουσίας έχει σκοπό να ασκήσει πίεση στην Τουρκία σε ό,τι αφορά τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400 που αγόρασε η χώρα από τη Ρωσία.

Αφού τόνισε πως η Τουρκία αγόρασε τα S-400 για την δικιά της άμυνα ο Μπόζνταγ είπε:

«Εμείς ζητήσαμε από τις ΗΠΑ, τα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot, τα ζητήσαμε και από άλλες χώρες. Ενώ δεν διαθέτουμε αντιαεροπορικό σύστημα και σαν Τουρκία το έχουμε ανάγκη, οι ΗΠΑ δεν μας δίνουν το συγκεκριμένο σύστημα. Ζητάμε από άλλους, και εκείνοι δεν μας τα δίνουνε. Τότε τι κάνει η Τουρκίας; Θα αφήσει τον εναέριο χώρο της ανυπεράσπιστο; Όταν προμηθεύεται από αλλού αυτό το σύστημα, της λένε πως δεν μπορεί να το προμηθευτεί. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα».

Αφού υπενθύμισε πως η Τουρκία για να προστατέψει τον εαυτό της αγόρασε τα S-400 επωφελούμενη από τα δικαιώματα της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο είπε:

«Εδώ δεν τίθεται θέμα υποχώρησης. Η απόφαση της Αμερικανικής Γερουσίας περί μη μεταφοράς όπλων δεν επηρεάζει την Τουρκία, δεν μπορεί να σταματήσει την πρόοδο της Τουρκίας στο θέμα αυτό. Η Τουρκία έχει τη δύναμη να προστατέψει τον εαυτό της».

Ο Μπόζνταγ απεύθυνε στην Αμερική, η οποία προστατεύει τον ηγέτης της Φετουλαχιστικής Τρομοκρατικής Οργάνωσης FETÖ, ο οποίος ευθύνεται από την απόπειρα πραξικοπήματος της 16ης Ιουλίου 2016 και δεν τον εκδίδει στην Τουρκία, έκκληση να επιδείξει ενσυναίσθηση.

Ενώ σχετικά με την ποινική δίωξη που ασκείται κατά του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, του οποίου εντοπίστηκε η εμπλοκή με τη FETÖ δήλωσε πως πρόκειται για μια νομική διαδικασία που διεξάγεται από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

 

 


Λέξεις-κλειδιά: Μπεκίρ Μπόζνταγ , Μπόζνταγ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ