Ερντογάν: Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου

Ερντογάν: Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση

 

«Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση και σκοπός μας είναι η εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στην Κύπρο».

 

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου.

 

Ο Ερντογάν έφτασε στο Νησί προερχόμενος από το Αζερμπαϊτζάν. Μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της ΤΔΒΚ Μουσταφά Ακιντζί και το δείπνο εργασίας, οι δυο ηγέτες παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο.

 

«Η Τουρκία ποτέ δεν θα εθελοτυφλήσει στο να καταστεί θύμα του αδιεξόδου ο τουρκοκυπριακός λαός, ούτε θα επιτρέψει ποτέ να καταντήσουν οι Τουρκοκύπριοι μειονότητα σε ένα Ρωμιοκυπριακό κράτος».

 

Ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι πρόσφεραν στην ΤΔΒΚ νερό που ήταν η μεγαλύτερη ανάγκη της και πως χάρη σε αυτό, έκαναν ένα πολύ σημαντικό βήμα για να καταστήσουν ανώτερη στρατηγικά την ΤΔΒΚ, αλλά και για να συμβάλουν σημαντικά στην οικονομία της.

 

«Την προσεχή περίοδο πρωταρχικός μας στόχος είναι να μετατρέψουμε την Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου σε πόλο έλξης στην Ανατολική Μεσόγειο και να διπλασιάσουμε το κατά κεφαλήν εθνικό εισόδημα», είπε ο Ερντογάν αναφέροντας ότι αυτό θα συνεχιστεί με κοινή αντίληψη και κοινό νου.

 

Ο Πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι στη συνάντηση που είχαν με τον Ακιντζί συζήτησαν πάρα πολλά θέματα και έκαναν μια αξιολόγηση της κατάστασης στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και πως είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν σε δείπνο εργασίας με τον πρωθυπουργό Τουφάν Έρχουρμαν και την κυβέρνηση.

 

«Η Κύπρος αποτελεί για μας εθνική υπόθεση και σκοπός μας είναι η εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στην Κύπρο», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας τα παρακάτω:

 

«Εμείς ως τουρκική πλευρά τα τελευταία 50 χρόνια καταβάλαμε κάθε προσπάθεια σε αυτό το θέμα, αλλά παρά τις προσπάθειές μας η τελευταία των διαδικασιών με στόχο την περιεκτική λύση στο νησί, δυστυχώς έλαβε τέλος με την ολοκλήρωση δίχως αποτέλεσμα της Διάσκεψης για το Κυπριακό πριν από ακριβώς έναν χρόνο. Αυτό συνέβη επειδή ο Ρωμαίικος τομέας της Κύπρου εξακολούθησε να θεωρεί τον εαυτό του ως μοναδικό ιδιοκτήτη του νησιού και απέφυγε την δημιουργία συνεταιρισμού με τους Τουρκοκύπριους στη βάση της πολιτικής ισότητας και τον διαμοιρασμό της πολιτικής εξουσίας. Στον ένα χρόνο που μεσολάβησε δυστυχώς αυτή η νοοτροπία των Ρωμιών δεν άλλαξε καθόλου».

 


Λέξεις-κλειδιά: ΤΔΒΚ , Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ