Δηλώσεις Καλίν με αφορμή την επέτειο της 15ης Ιουλίου

Ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας Ιμπραχίμ Καλίν ανέφερε ότι ο τουρκικός λαός απόκτησε μεγάλη νίκη απέναντι στους εχθρούς της δημοκρατίας

Δηλώσεις Καλίν με αφορμή την επέτειο της 15ης Ιουλίου

Ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας Ιμπραχίμ Καλίν στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Daily Sabah με θέμα την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου ανέφερε ότι ο τουρκικός λαός απόκτησε μεγάλη νίκη απέναντι στους εχθρούς της δημοκρατίας και ο βασικότερος σκοπός είναι να μην ξανασυμβούν τέτοιες τραγωδίες στο μέλλον.

Ο κ. Καλίν υπενθύμισε ότι όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ερχόμενη εβδομάδα θα τερματιστεί η κατάσταση έκτακτής ανάγκης στην Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας Ιμπραχίμ Καλίν υπογράμμισε ότι εάν η απόπειρα πραξικοπήματος είχε συμβεί σε μια άλλη χώρα με αδύναμα θεσμικά όργανα και με λιγότερο ανεπτυγμένο δημοκρατικό πολιτισμό θα είχε καταρρεύσει η οικονομία εκείνης της χώρας.  Από την άλλη σύμφωνα με τον ίδιο, η πολιτική σε εκείνη τη χώρα θα είχε εκτροχιαστεί με αποτέλεσμα να κινδυνέψει η κοινωνική ειρήνη.

Ο ίδιος συνέχισε ότι πρέπει να αξιολογηθεί πολύ καλά από την ημέρα που πραγματοποιήθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος μέχρι σήμερα η αντοχή που απέδειξε η Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας είπε ότι δεν δέχθηκαν πληγές οι πολιτικοί θεσμοί και η κοινωνική ειρήνη από τη σχετική διαδικασία.

Συνέχισε ως εξής:

“Δυστυχώς εδώ και δύο χρόνια τα βήματα που έκανε η Τουρκία για να παρεμποδίσει τις παρόμοιες καταστάσεις με νόμιμα βήματα δεν αξιολογήθηκαν στα πλαίσια αυτά από τον Τύπο στη Δύση. Έτσι οι ειδήσεις απέναντι στις προσπάθειες της Τουρκίας δεν ήταν ίδιες με τις προσπάθειες και είχαν μεγάλες διαφορές. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είχε σκοπό την προστασία της δημοκρατίας απέναντι στους κινδύνους και δεν επηρέασε την καθημερινή ζωή των πολιτών. Τελικά η κυβέρνηση δεν εφάρμοσε και αρκετές εξουσίες που της έδινε το Σύνταγμα. Για παράδειγμα δεν πραγματοποιήθηκε έλεγχος του κεφαλαίου ή και περιορισμοί σε ταξίδια των πολιτών. Επίσης κανένα πολιτικό κόμμα δεν παρεμποδίστηκε στις προεκλογικές δραστηριότητες. Μέσω του Ιδρύματος Μααρίφ ο έλεγχος των σχολείων της τρομοκρατικής οργάνωσης πέρασε στο τουρκικό κράτος και εγκαινιάστηκαν νέα σχολεία στο εξωτερικό από την πλευρά της Τουρκίας τα οποία αποτέλεσαν την ελπίδα στους ανθρώπους”.

Τέλος ο κ. Καλίν τόνισε ότι οι ξένες χώρες άρχισαν να καταλαβαίνουν με πόσο σοβαρό τρόπο η Τουρκία καταπολεμά τη σχετική τρομοκρατική οργάνωση επίσης έχουν καταλάβει οι ξένες χώρες ότι αντιμετωπίζουν κινδύνους εκείνες οι χώρες όπου δραστηριοποιείται η τρομοκρατική οργάνωση FETÖ/PDY. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει η καταπολέμηση της τρομοκρατικής οργάνωσης και την προσεχή περίοδο.

 ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ