Τσαβούσογλου: Οι ΗΠΑ θέλουν να κάνουν τα προβλήματα υλικό για τις εκλογές

Από την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σέρβο υπουργό Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς

Τσαβούσογλου: Οι ΗΠΑ θέλουν να κάνουν τα προβλήματα υλικό για τις εκλογές

 

«Μέχρι τώρα, αν και υπήρξαν ορισμένες καθυστερήσεις μερικών ημερών στο χρονοδιάγραμμα, η διαδικασία κυλάει δίχως προβλήματα. Τώρα ξεκινάει η φάση των κοινών περιπολιών».

 

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε σχέση με τον οδικό χάρτη για τη Μανμπίτζ επί του οποίου συμφώνησαν Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

 

Ο Τσαβούσογλου πραγματοποίησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σέρβο υπουργό Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς έπειτα από τα επίσημα εγκαίνια του Επίτιμου Προξενείου της Σερβίας στην Αντάλια.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υπενθύμισε ότι ο οδικός χάρτης για τη Μανμπίτζ προβλέπει αρχικά την αποχώρηση της PKK/YPG από τη Μανμπίτζ και αργότερα την σταθεροποίηση αυτής της περιοχής.

 

Τονίζοντας πως η συμφωνία αφορά την λειτουργία του σχεδίου μετά τη Μανμπίτζ και στις υπόλοιπες περιοχές στα ανατολικά του Ευφράτη, ανέφερε τα παρακάτω:

 

«Μέχρι τώρα, αν και υπήρξαν ορισμένες καθυστερήσεις μερικών ημερών στο χρονοδιάγραμμα, η διαδικασία κυλάει δίχως προβλήματα. Τώρα ξεκινάει η φάση των κοινών περιπολιών».

 

Όσον αφορά τα F-35 ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία είναι εταίρος του σχεδίου και πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφασίζει μονομερώς.

 

Η Τουρκία, συνέχισε, επιλέγει τον δρόμο της διπλωματίας για την επίλυση των προβλημάτων με τις ΗΠΑ αλλά οι ΗΠΑ προτιμούν πιο πολύ την απειλητική γλώσσα, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία είναι αντίθετη στη νοοτροπία της επιβολής.

 

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι όλα τα προβλήματα θα μπορούσαν να επιλυθούν όχι με την απειλητική γλώσσα αλλά υπό το φως του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών, καθώς και του εσωτερικού δικαίου και των νόμων.

 

«Το έχω πει και στους ίδιους: Εσείς δεν θέλετε να λύσετε αυτά τα προβλήματα, τα εκμεταλλεύεστε για τις δικές σας πολιτικές ανησυχίες και θέλετε να τα μετατρέψετε σε υλικό στις δικές σας εκλογές. Θέλετε να το παρατραβήξετε μέχρι τις εκλογές. Διότι δεν εξηγείται αλλιώς αυτή η στάση απέναντι σε μια τόσο εποικοδομητική προσέγγιση».

 

Τόνισε εξάλλου ότι μεταξύ των θεσμών στις ΗΠΑ επικρατούν διαφορετικές στάσεις και προσεγγίσεις απέναντι στο ίδιο ζήτημα:

 

«Απ’ ότι φαίνεται οι ΗΠΑ δεν θέλουν να λύσουν αυτά τα προβλήματα. Θέλουν να τα κάνουν υλικό για τις εκλογές. Αλλά εμείς δεν έχουμε πρόβλημα ούτε με τον αμερικανικό λαό. Ο αμερικανικός λαός έχει αρχίσει και αυτός να βλέπει τις πραγματικότητες και να δώσει την απάντηση αυτός. Όχι εμείς».

 

Με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς συζητήσαμε για τις διμερείς σχέσεις και ορισμένα περιφερειακά ζητήματα, είπε ο Τσαβούσογλου προσθέτοντας το εξής:

 

«Το επίπεδο στο οποίο έφθασαν οι σχέσεις των δύο χωρών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα είναι πράγματι εξαιρετικό. Οι διμερείς μας σχέσεις είναι άριστες».

 

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ότι με την φιλία των ηγετών των δύο χωρών και των προσπαθειών των κυβερνήσεων τους οι οικονομικές σχέσεις μέρα με τη μέρα αναβαθμίζονται όλο και περισσότερο, τονίζοντας πως ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών έχει πλησιάσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια ενώ ο στόχος στο πρώτο στάδιο είναι 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Υπογράμμισε εξάλλου ότι οι επενδύσεις των Τούρκων επιχειρηματιών στη Σερβία συνεχώς αυξάνονται, ενώ όσον αφορά τον αριθμό τουριστών που επισκέπτονται τη Σερβία, μοιράστηκε την πληροφορία ότι αμέσως μετά από τις γειτονικές χώρες, την Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο, έρχονται οι Τούρκοι.

 

Τονίζοντας πως ο τριμερής μηχανισμός Βοσνίας Ερζεγοβίνης-Σερβίας-Τουρκίας λειτουργεί τακτικά, είπε πως στο προσεχές διάστημα επιθυμούν να πραγματοποιήσουν την τριμερή συνάντηση σε επίπεδο ηγετών.

 

Ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι επήλθε συμφωνία μεταξύ Σερβίας και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για το έργο κατασκευής αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει το Βελιγράδι με το Σαράγιεβο και είπε πως η Τουρκία στηρίζει την υλοποίηση αυτού του έργου.

 

Χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Σερβία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη άνοιξαν κοινό εμπορικό γραφείο στην Ιστάνμπουλ πριν δύο χρόνια και ανέφερε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις κοινές προσπάθειες για την ενίσχυση της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή.

 

Μετά τις ομιλίες ο Τσαβούσογλου έκανε δώρο στον Ντάτσιτς την φανέλα της Μπεσίκτας που στις 23 Αυγούστου θα αντιμετωπίσει την σερβική Παρτιζάν στο Europa League.ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ