Συμφώνησαν για το Ιντλίμπ οι Ερντογάν και Πούτιν

Οι δυο ηγέτες αποφάσισαν στη δημιουργία μιας αφοπλισμένης ζώνης στο Ιντλίμπ

Συμφώνησαν για το Ιντλίμπ οι Ερντογάν και Πούτιν

 

 

 

Το ανθρωπιστικό δράμα στο Ιντλίμπ αποτράπηκε με τις έντονες προσπάθειες της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογος του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον οποίο συναντήθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα ημέρες συμφώνησαν στο θέμα της δημιουργίας μιας αφοπλισμένης ζώνης στην περιοχή Ιντλίμπ της Συρίας.

Οι δυο ηγέτες μετά από τις διμερείς και δια εκπροσώπων συναντήσεις στο Σότσι διοργάνωσαν κοινή συνέντευξη τύπου.

Ο οικοδεσπότης Πούτιν ο οποίος πήρε τον πρώτο λόγο στη συνέντευξη τύπου δήλωσε πως συζήτησαν με τον φιλοξενούμενο Πρόεδρο Ερντογάν τις διμερείς σχέσεις με πρώτα το εμπόριο.

Ο Ρώσος Πρόεδρος ο οποίος έκανε νύξη στη χρήση εθνικού νομίσματος στο εμπόριο επισήμανε πως θα συνεχιστούν τα κοινά ενεργειακά σχέδια.

Ο Ρώσος ηγέτης αφού σημείωσε πως έθεσαν επί τάπητος και τα θέματα που αφορούν τον πολιτισμό και τον τουρισμό, είπε πως την κύρια ατζέντα των συνομιλιών αποτέλεσε το Ιντλίμπ και πως σύναψαν σημαντικές συμφωνίες στο θέμα αυτό.

Ο Πούτιν τόνισε πως ανησυχούν για τον κίνδυνο επίθεση στις ρωσικές βάσεις στη Συρία και είπε:

«Αποφασίσαμε οι αντιπολιτευόμενες ομάδες, μαζί με τα βαριά τους όπλα να αποσυρθούν προκειμένου να σχηματίσουν μια αφοπλισμένη ζώνη 15-20 χιλιομέτρων στο Ιντλίμπ».

Ενώ ο Ερντογάν ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας την ευχαρίστηση του από την επίσκεψη του στη Ρωσία και τόνισε πως η διμερή τους συνεργασία αναπτύσσεται σε όλα τα πεδία βάσει της κοινής πολιτικής βούλησης.  

Υπογραμμίζοντας πως αντάλλαξαν απόψεις με τον Πούτιν σχετικά με τη Συρίας ανέφερε:

«Συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε από τις 15 Οκτωβρίου μια αφοπλισμένη, ασφαλής ζώνη στο Ιντλίμπ και οι αντιπολιτευόμενοι και δυνάμεις του καθεστώτος να παραμείνουν στους χώρους όπου βρίσκονται».

Ο Πρόεδρος είπε πως η ασφάλεια της αφοπλισμένης ζώνης θα διασφαλίζεται σε συντονισμό από τις τουρκικές και τις ρωσικές δυνάμεις και με τον τρόπο αυτό αποτράπηκε ένα μεγάλο ανθρώπινο δράμα στο Ιντλίμπ.  

Ο Ερντογάν ευχήθηκε η συνταγματική επιτροπή στη Συρία να ολοκληρώσει τις εργασίες της και στις εκλογές που θα διεξαχθούν στη συνέχεια, ο συριακός λαός να επιδείξει την δικιά του επιλογή και τόνισε:

«Οι τρομοκρατικές ομάδες δεν υπάρχουν μόνο στο Ιντλίμπ. Η μεγαλύτερη απειλή είναι η ( βραχίονας της διαμελιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης PKK στη Συρία)PYD η οποία δραστηριοποιείται στα ανατολικά του Ποταμού Ευφράτη.

Ο Ερντογάν και ο Πούτιν είχαν ξανασυναντηθεί στην τριμερή σύνοδο με θέμα το Ιντλίμπ που διοργανώθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη υπό τη φιλοξενία του Ιρανού Προέδρου Χασάν Ροχανί.

 ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ