Ξεκίνησε η επίσκεψη του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφώνησε ομιλία στην εκδήλωση της Τουρκο-Αμερικανικής Συντονιστικής Επιτροπής και στο Παραδοσιακό Δείπνο του Ιδρύματος TÜRKEN

Ξεκίνησε η επίσκεψη του Ερντογάν στις ΗΠΑ

 

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν δήλωσε πως θα συνεχίσουν να αυξάνουν τον αριθμό των ασφαλών περιοχών στη Συρία.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν ο οποίος έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στις 23.00 το βράδυ με ώρα Τουρκίας, εκφώνησε ομιλία προς την Τουρκική και Μουσουλμανική Κοινότητα στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Τουρκο-Αμερικανική Συντονιστική Επιτροπή(TASC) στη Νέα Υόρκη.

Αφού υπογράμμισε ότι οι 260 χιλιάδες από τους Σύριους που κατέφυγαν στην Τουρκία εξαιτίας της κρίσης στη χώρα τους έχουν επιστρέψει στις χώρες τους ανέφερε:

«Όπως έγινε και στην κρίση με το Ιντλίμπ τελευταία, καταβάλλαμε έντονες προσπάθειες στον διπλωματικό χώρο ώστε να μην πάθει το παραμικρό ούτε ένα άμαχος. Οι προσπάθειες μας αυτές άρχισαν να δίνουν καρπούς».

Ο Πρόεδρος συνέχισε λέγοντας:

«Είθε την προσεχή περίοδο θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τον αριθμό των ασφαλών περιοχών εντός της Συρίας ώστε να καλύψει και τα ανατολικά του Ευφράτη. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας έως ότου τερματιστεί η τρομοκρατική απειλή κατά της χώρας μας και ξεριζώσουν οι συμμορίες που απειλούν το μέλλον της Συρίας».

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο Παλαιστινιακό ζήτημα και είπε:

«Δεν θα εγκαταλείψουμε την πρώτη μας Κίμπλα, στις φιλοδοξίες των εισβολέων, αυτών που ασκούν στους Παλαιστινίους κρατική τρομοκρατία. Θα δώσουμε τον αγώνα μας κατά των προκλήσεων της ισραηλινής και αμερικανικής διοίκησης, οι οποίες καταπατούν την αξιοπρέπεια και την τιμή της Ιερουσαλήμ με ανώτερο επίπεδο της διπλωματίας».

 Ενώ σχετικά με το δράμα των Μουσουλμάνων Ροχίνγκια, ανέφερε:

«Φυσικά παραδεχόμαστε την αδυναμία των οργανισμών όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών οι οποίοι είναι εγγυητές της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας στο να οδηγηθούν σε αδιέξοδο όλα αυτά τα προβλήματα. Γνωρίζουμε πως οι συγκεκριμένοι οργανισμοί λόγω της δομής τους τις περισσότερες φορές υπηρετούν περισσότερα στην προστασία των συμφερόντων ορισμένων δυνάμεων παρά την παγκόσμια ειρήνη».

«Πρέπει να δούμε τις δογματικές και τις εθνικές μας διαφορές όχι σαν αφορμή για σύγκρουση ή ανωτερότητα αλλά ένα δείγμα της πολυχρωμίας και του πλούτου της κοινότητας των πιστών. Θα αναζητήσουμε τους τρόπους να βρεθούμε στους κοινούς παρονομαστές της ανθρωπότητας χωρίς να περιθωριοποιούμε και τα μέλη των υπόλοιπων θρησκειών» τόνισε.

Αφού χαιρέτισε το αυξανόμενο ενδιαφέρον των Αμερικανών Μουσουλμάνων τον τελευταίο καιρό στην πολιτική και τις επόμενες εκλογές ο Ερντογάν είπε:

«Πιστεύω πως πρώτα ο Θεός μετά από τις εκλογές θα δούμε πολλούς αδερφούς μας σε αξιώματα εκπροσώπησης και λήψης αποφάσεων».

Στη συνέχεια ο Τούρκος Πρόεδρος παρέστη στο Παραδοσιακό Δείπνο του Ιδρύματος TÜRKEN.

Ο Ερντογάν είπε πως το TÜRKEN δεν αρκείται μόνο με το να συμβάλλει στις ακαδημαϊκές, κοινωνικές και επιστημονικές πρωτοβουλίες των φοιτητών που πηγαίνουν από την Τουρκία στις ΗΠΑ αλλά ταυτόχρονα διαδραματίζει τον ρόλο μιας εύφορης πλατφόρμας για την ενδυνάμωση τη συνεργασίας μεταξύ των τουρκικών και αμερικανικών μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Στην ομιλία του εδώ ο Πρόεδρος σημείωσε πως είναι θλιβερό το γεγονός ότι η ισλαμική γεωγραφία απασχολεί την επικαιρότητα με τις αδελφομαχίες και τις εσωτερικές συγκρούσεις και αφού ανέφερε πως διανύουν πραγματικά δύσκολες περιόδους είπε:

«Έναντι των γεγονότων που γινόμαστε μάρτυρες κάθε μέρα δοκιμάζεται και η ανθρωπιά μας και η αδελφοσύνη μας. Οι αρχαίες πόλεις οι οποίες για αιώνες ολόκληρες ήταν κέντρα επιστήμης, πνευματισμού και σοφίας της ανθρωπότητας σήμερα δυστυχώς φημίζονται με αίμα και δάκρια. Η περίφημη Βιβλιοθήκη της Μουσούλης η οποία για αιώνες ολόκληρες ξεδιψούσε τους λάτρεις της γνώσης, μετατράπηκε σε συντρίμμια στα χέρια των εισβολέων. Τα χιλιάδες σπάνια βιβλία της Βιβλιοθήκης της Βαγδάτης, το κάθε ένα των οποίων αξίζει όσο ένας θησαυρός, ή καταστράφηκαν ή κλάπηκαν και φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό. Πόσο θλιβερό είναι το γεγονός ότι σήμερα το Χαλέπι, η Δαμασκός, η Τρίπολη και η Σανάα απασχολούν την επικαιρότητα με τις συγκρούσεις».

«Όσοι ασκούν βροχή επικρίσεων κατά των νόμιμων επιχειρήσεων που διεξάγει η Τουρκία κατά των τρομοκρατών της ΝΤΑΕΣ και της PKK δεν κάνουν κανένα βήματα κατά των καθεστώτων και διοικήσεων που ασκούν κρατική τρομοκρατία» ανέφερε και πρόσθεσε,

«Αυτοί που δεν χάνουν καμία ευκαιρία για να επικρίνουν την χώρα μας, όταν πρόκειται για το Ισραήλ, πρόκειται για τα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ δυστυχώς βάζουν στο συρτάρι όλες τις ευαισθησίες τους».

Αφού υπογράμμισε ότι μια παρόμοια αδιαφορία παρατηρείται στη Συρία τα τελευταία 7 χρόνια ο Ερντογάν είπε πως οι τιτάνες του κόσμου όταν κάνουν λόγο για τους πολέμους αναφέρονται μόνο στα χημικά όπλα, αντιδρούν μόνο στα χημικά όπλα είπε:

«Πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν με τα χημικά όπλα; Βλέπετε εκατό, διακόσιοι, τριακόσιοι, πεντακόσιοι, χίλιοι, δυο χιλιάδες, πέντε χιλιάδες. Πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν όμως με τα συμβατικά όπλα; Εκατοντάδες χιλιάδες. Σε εκείνη την γεωγραφία όπου σκοτώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες με συμβατικά όπλα ακούσατε ποτέ τον κόσμο να λέει τίποτα σχετικά με εκείνους που χρησιμοποιούν τα συμβατικά όπλα;».

 

 


Λέξεις-κλειδιά: ΗΠΑ , Ερντογάν

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ