Επαφές Τσαβούσογλου στο Ιράκ

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής στο Ιράκ Μοχάμεντ αλ-Χαλμπούσι

Επαφές Τσαβούσογλου στο Ιράκ

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής στο Ιράκ Μοχάμεντ αλ-Χαλμπούσι.

Στη συνάντηση ο Τσαβούσογλου στον Χαλμπούσι μετέφερε τα χαιρετίσματα του προέδρου της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του τουρκικού λαού.  

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι στη χθεσινή συνάντηση του κ. Ερντογάν με τον Χαλμπούσι στην Ιστάνμπουλ συζητήθηκε το θέμα σχετικά με το νερό ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο ΥΠΕΞ είπε ότι στην επίσκεψη του προέδρου του Τουρκμενικού Μετώπου Ερσέτ Σαλιχί και της αντιπροσωπείας του συζητήθηκε το σχετικό θέμα. Ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι ο Χαλμπούσι και οι Τουρκμένιοι θέλουν το νερό όχι για τις περιοχές τους αλλά για τις υπόλοιπες περιοχές. Συνέχισε ότι έπειτα από τις εντολές του κ. Ερντογάν η Τουρκία θα είναι δίπλα στον ιρακινό λαό από άποψη ασφαλείας και της οικονομίας.

Ο ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι ο βασικότερος σκοπός της επίσκεψης του είναι να υποστηριχτεί η ενότητα του Ιράκ και εξέφρασε την ευχαρίστηση του επειδή βρίσκεται στη συγκεκριμένη χώρα μετά τις εκλογές.

Εξέφρασε και τις ελπίδες του για να σχηματιστεί η κυβέρνηση που θα αγκαλιάσει όλους στο Ιράκ επίσης είπε ότι η ιρακινή βουλή θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για το μέλλον της  χώρας.

Ενώ ο Χαλμπούσι είπε ότι η επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ θα συμβάλλει στις διμερείς σχέσεις και υπάρχουν στενοί δεσμοί επίσης η προσμονή είναι να αναπτυχθούν οι διμερείς σχέσεις σε όλους τους τομείς.

Ο ίδιος ζήτησε την υποστήριξη της Τουρκίας για την ανοικοδόμηση του Ιράκ μετά από επιθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης ΝΤΑΕΣ.

Ο Τσαβούσογλου στην ιρακινή βουλή συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Τουρκμενικού Μετώπου Ερσάτ Σαλιχί, με τους βουλευτές και με άλλους πολιτικούς.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ συναντήθηκε και με αντιπρόεδρο του Ιράκ και ηγέτη του κόμματος Καράρ, Οσάμα Αλ Νουτζάιφι.

Συναντήθηκε επίσης με τον Αντίλ Αμπντουλμεχντί ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα για να ιδρύσει την κυβέρνηση και με τον ηγέτη του κόμματος Χίκμα, Αμάρ Αλ Χακίμ.

Αναμένεται ο κ. Τσαβούσογλου να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιράκ Μπερχέμ Σαλίχ, με τον πρωθυπουργό Χαιντάρ Αλ Αμπάντι, με τον πρόεδρο της Βουλής Μουχάμεντ αλ Χαλμουσί, με τον ηγέτη του Κινήματος Μπεντίρ, Χαντί αλ Αμιρί επίσης και με άλλους ιρακινούς αρμοδίους και με εκπροσώπους της τουρκμενικής κοινότητας.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ μετά τις επαφές του στη Βαγδάτη θα περάσει στην πόλη Νατζάφ όπου θα συναντηθεί με τον ηγέτη κινήματος του Σαντρ, Μοκτάντα αλ Σαντρ.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ στην πόλη Νατζάφ θα επισκεφτεί και τον τουρμπέ του συντρόφου του Μουάμεθ, Άλι.


Λέξεις-κλειδιά: Ιράκ , Μεβλούτ Τσαβούσογλου

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ