Για διπροσωπία των ΗΠΑ έκανε λόγο ο Κουρτουλμούς

«Είναι διπροσωπία να κατευθύνεται η Αμερική προς αναγνώριση της YPG/PYD ως νόμιμης οργάνωσης ενώ έχει αναγνωρίσει την PKK ως τρομοκρατική οργάνωση»

Για διπροσωπία των ΗΠΑ έκανε λόγο ο Κουρτουλμούς

 

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Νουμάν Κουρτουλμούς είπε ότι είναι διπροσωπία να κατευθύνεται η Αμερική προς αναγνώριση της YPG/PYD, συριακού βραχίονα της διαμελιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, ως νόμιμης οργάνωσης ενώ έχει αναγνωρίσει την PKK ως τρομοκρατική οργάνωση.

 

Ο Κουρτουλμούς προέβη σε δηλώσεις σε εκδήλωση του Συνδέσμου Εκδοτών Ανατολίας (Anadolu Yayıncılar Derneği).

 

Αναφέροντας ότι θεωρούν ως κάτι θετικό την υπόσχεση των ΗΠΑ να προσφέρουν αμοιβή σε όσους παράσχουν πληροφορίες για ηγετικά στελέχη της PKK, είπε ότι αυτή ωστόσο είναι μια κίνηση που έχει καθυστερήσει.

 

Ο Νουμάν Κουρτουλμούς επεσήμανε ότι αυτή η δήλωση περί αμοιβής δεν συμβαδίζει με αυτά που λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι ότι «η PYD/YPG δεν θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση», τονίζοντας ότι οι Αμερικανοί ξέρουν πως δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην PKK και την PYD/YPG.

 

Οι ΗΠΑ πρέπει να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο στις δύο αυτές οργανώσεις που δεν διαφέρουν σε τίποτα μεταξύ τους, είπε ο Κουρτουλμούς και σημείωσε ότι η μη παραδοχή του ότι η PYD/YPG είναι τρομοκρατική οργάνωση φέρνει στο νου την προσέγγιση ενός κράτους τρομοκρατίας που θα συσταθεί με τρόπο που να συμπεριλαμβάνει τα βόρεια της Συρίας και εν μέρει το Ιράκ.

 

«Αν εσείς δεν θεωρείτε ως τρομοκρατική την PYD/YPG εκεί πέρα, τότε τι είναι αυτή η οργάνωση; Σε τι αντιστοιχεί αυτή η οργάνωση από άποψη διεθνούς δικαίου;». Αυτά είπε ο Κουρτουλμούς προσθέτοντας ότι η Τουρκία παρακολουθεί από κοντά το θέμα και πως τάσσεται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και της σύστασης της δημοκρατικής διαδικασίας στη Συρία.

 

Τόνισε εξάλλου ότι η Τουρκία ξέρει το παιχνίδι που παίζεται.

 


Λέξεις-κλειδιά: PYD/YPG , ΗΠΑ , Νουμάν Κουρτουλμούς

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ