Τσελίκ:Η Σαουδική Αραβία δεν συνεργάζεται επαρκώς στην έρευνα της δολοφονίας του Κασόγκι

Ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης σχολίασε θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα

Τσελίκ:Η Σαουδική Αραβία δεν συνεργάζεται επαρκώς στην έρευνα της δολοφονίας του Κασόγκι

 

 

 

Ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ δήλωσε πως η Σαουδική Αραβία δεν συνεργάστηκε επαρκώς στην έρευνα της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι.

Ο Ομέρ Τσελίκ προέβη σε δηλώσεις σχετικά με την συνεδρίαση της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής που διοργανώθηκε χτες στα κεντρικά γραφεία του κόμματος του.

Αναφερόμενος στην δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι ο οποίος δολοφονήθηκε βάναυσα στις 2 Οκτωβρίου 2018 στο Προξενείο της Ιστάνμπουλ, είπε πως η Τουρκία στο θέμα αυτό διεξάγει την διαδικασία με διαφάνεια αλλά οι εκκλήσεις για συνεργασία που απευθύνθηκαν στους Σαουδάραβες αξιωματούχους παραμένουν χωρίς ανταπόκριση.

Ο Τσελίκ αναφερόμενος στις εξελίξεις και στη Βενεζουέλα είπε:

«Εμείς είμαστε στο πλευρό του βενεζουελιανού λαού. Σεβόμαστε το σύνταγμα της Βενεζουέλας και την εκλεγμένη βούληση».

Ο εκπρόσωπος του Κόμματος ΑΚ σχετικά με την πρόταση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ για σχηματισμό ασφαλούς ζώνης στην Συρία είπε:

«Οι ανησυχίες ασφαλείας της Τουρκίας, δεν είναι ανησυχίες ο οποίες μπορούν να καθυστερήσουν, να παραταθούν στο χρόνο ή να γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης».

Ο Τσελίκ αφού τόνισε πως οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν το δυναμικό να διεξάγουν κάθε μορφής επιχείρηση για την ασφάλεια της Τουρκίας είπε:

«Αυτό που είναι σωστό εδώ είναι οι συγκεκριμένες περιοχές να πάψουν να είναι ασφαλείς ζώνες για τους τρομοκράτες. Η συγκεκριμένη περιοχή να μετατραπεί σε ασφαλή ζώνη για την Τουρκία που είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ και για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ».

Υπενθύμισε πως τερματίστηκε η θητεία της ειρηνευτικής δύναμης στην Χεβρώνα από το Ισραήλ εφιστώντας την προσοχή στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή.

Ανέφερε πως η συγκεκριμένη απόφαση είναι ένα νέο βήμα του Ισραήλ που θέλει να συγκαλύψει τις ανομίες του.

Ο Τσελίκ αναφέρθηκε και στις πολιτικές της Κίνας σχετικά με το Ανατολικό Τουρκεστάν και είπε πως τον Οκτώβριο του 2017 η Κίνα έθεσε σε ισχύ μια πολιτική κινεζοποίησης όλων των θρησκειών και των πεποιθήσεων. Ανέφερε πως η συγκεκριμένη πολιτική είναι ανοιχτή από πολλές απόψεις στην αφομοίωση και τόνισε πως πολλοί διαμορφωτές της κοινής γνώμης, καλλιτέχνες και διανοούμενοι από το Ανατολικό Τουρκεστάν αγνοούνται.

Αφού επέστησε την προσοχή πως οι οικογένειες των αγνοουμένων δεν ενημερώνονται είπε:

«Φυσικά όλα αυτά είναι θέματα που πρέπει να διαλευκανθούν. Σε περίπτωση που επιδειχθεί μια διαφανή προσέγγιση σχετικά με το θέμα, αυτό θα δημιουργήσει τη δυνατότητα από την άποψη όλων για την αποκλιμάκωση της έντασης και για την σαφή κατανόηση της υπόθεσης. Είμαστε μια χώρα που σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της Κίνας. Αποδίδουμε σημασία στην εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της Κίνας. Ενώ προσεγγίζουμε με αυτό τον τρόπο σε αυτό το ζήτημα λέμε πως δεν μπορεί να θεωρηθούν σε καμία περίπτωση νόμιμες οι αυθαίρετες συλλήψεις σε βάρος των Ουιγούρων Τούρκων και κράτηση πάνω από ένα εκατομμυρίων Ουιγούρων Τούρκων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και φυλακές».

 

    

 

 

 


Λέξεις-κλειδιά: Κασόγκι , Ομέρ Τσελίκ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ