O TRT-u

TRT

INSTITUCIJA TURSKE RADIO TELEVIZIJE

Turska Radio Televizija koja posjeduje osobenosti „prvog“ i „jedinog“ javnog servisa u Turskoj, utemeljena je 1. svibnja 1964.godine.
I radio koji je sa emitiranjem počeo 5.svibnja 1927.godine, od ovog datuma ulazi pod okrilje TRT-a. Pred kraj 60-tih godina radiju, koji nas stiskom na samo jedno dugme ili biranjem postaje nosi u različite svjetove, pridružit će se novi prijatelj: Televizor... Turska se prvi puta upoznala sa televizorom 31. siječnja 1968.godine putem TRT-a. TRT sa 81 godinom radijskog i 40-tom godinom TV emitiranja postao je simbolom pamćenja povijesti suvremene Republike, dok je zahvaljujući svom iskustvu, znanju i savjesti postao spomenik povjerenja i simbol bratstva i sloge.
Zahvaljujući volji i želji za radom kao i nesebičnim naporima, TRT ostavio je neizbrisiv trag u srcu turskog naroda. TRT koji se do danas očuvao kao Turska škola emitiranja i kao najpovjerljivija institucija emitiranja pod svojim krovom je odgojio najuspješnije urednike radio i TV programa. Naravno zahvaljujući tome na turskim TV kanalima počelo je emitiranje niza kvalitetnih i zanimljivih programa.
TRT se nije zadovoljio činjenicom da bude „medijska institucija“ samo na poljima radija i televizije već u isto vrijeme obavlja i dužnost „temeljne edukativne institucije“.
Funkcija o kojoj je riječ imala je veliki i neizostavni značaj ne samo u pogledu odgoja kadrova za emitiranje već i u pogledu edukativnih emitiranja namijenjenih svojim gledateljima koje im prenosi putem informativnog programa.
TRT kao nosilac jedne ovakve neizostavne misije koja ima poseban smisao, zauzeo je zaslužno mjesto među uglednim svjetskim informativnim institucijama, zahvaljujući nepristranosti, shvaćanju povjerljivosti i kvalitetnim programima u kojima se ne odstupa od načela „javno informiranje“.
Faktori koji su uvjetovali jedan ovakav uspjeh mogu se svrstati u sljedeće grupe:

ODGOVORNO I VJERODOSTOJNO INFORMIRANJE

Dopisnici iz svih krajeva svijeta:
Vašington/SAD, Brisel/BELGIJA, Kairo/EGIPAT, Berlin/NJEMAČKA, Lefkoša/TRSK, Baku/AZARBAJDŽAN, Aškabat/TURKMENIJA, Taškent/UZBEKISTAN...
Ukratko TRT sa predstavništvima i uredıma širom svijeta od Amerike do Evrope i Azije, od Bliskog Istoka do Kafkaza, oko je i uho kako Turske tako i svijeta.
-Pored centra u Ankari u Istanbulu, Izmiru, Antaliji, Ćukurovi, Dijarbakiru, Erzurumu i Trabzonu nalaze se regionalne direkcije u kojima rade stručni i iskusni urednici informativnog programa, a osim toga u svim krajevima Turske nalaze se lokalni dopisnici što sveukupno predstavlja dinamičnu informativnu mrežu.
- Zahvaljujući poimanju ispravnog, nepristranog i povjerljivog emitiranja kod slušatelja i gledatelja vlada „trend povjerenja“.

EMİSIJE ZA SVAKI UZRAST I KULTURU

Kvalitetan program sačinjena od edukativnih, kulturnih, muzičkih, zabavnih, dječjih i sportskih programa, otvorenih rasprava, dokumentaraca, drama i najkvalitetnijih filmova kinematografije. Biti informativna institucija koja okuplja široku masu gledatelja različite obrazovne, starosne i gospodarsko-kulturalne razine i pokupiti njihove simpatije i potporu kroz lepezu emitiranja u skladu sa međunarodnim standardima...
-Biti gledan kako u Turskoj tako i širom svijeta putem sedam televizijskih kanala od kojih su 4 nacionalna, 2 međunarodna i jedan regionalni..

Televizijski Kanali:

TRT 1: Porodični 168 sati
TRT 2: Informativni, naučni, kulturno-umjetnički 168 sati
TRT 3: Mladi i sport 54 sata
TRT GAP: Program za istočnu i jugoistočnu anadolsku regiju 69 sati
TRT 4: Edukacija i muzika 139 sati
TRT INT: Internacionalni 168 sati
TRT TURK: Program za Centralnu Aziju i regiju Kavkaza 119 sati

Putem međunarodnog satelita i dvije lokalne postaje obavlja funkciju mosta između emitiranja Evrope i Azije a zahvaljujući nacionalnim i međunarodnim medijskim institucijama čiji je član kao i putem agencija vijesti posjeduje veliki potencijal trenutnog i detaljnog prenošenja svih dešavanja u zemlji i svijetu.
Putem kanala TRT-INT čija su emitiranja prije svega namjenjena Turcima koji žive u Evropi i koji se može pratiti u cijelom svijetu, cilj je da se pruži doprinos jačanju kulturnih veza sa Turcima u dijaspori. Cilj je da se TRT-INT ojača i uzdigne do nivoa da u predstojećem periodu konkuriše uglednim i prestižnim međunarodnim tv kanalima.

TV kanali TRT-a u fazi utemeljenja

Nastavljaju se radovi na utemeljenju novog TV kanala, koji će emitiranja vršiti na kirmanskom i zazanskom dijalektu a namijenjen je građanima koji govore različitim jezicima i dijalektima. Isto tako u cilju jačanja veza Turske i naroda perzijskim i arapskim jezikom biće emitovan program i na ovim jezicima.
-Nastavljaju se radovi na utemeljenju snažnog TV kanala „Dječiji kanal“ koji će biti namijenjen turskoj i djeci cijelog svijeta.

81. godišnje iskustvo na radiju

Radio postaje TRT-a od kojih su 4 nacionalne i 5 regionalnih, kao i Radio Turizam zahvaljujući svom stručnom i iskusnom kadru, horovima iz raznih muzičkih sfera, školovanim umjetnicima, dječim i omladinskim klubovima, bogatom arhivom, programima koja se vrše najmodernijom tehnikom i u modernim studijima, snažnim predajnicima i programima koji su u skladu sa standardima modernog emitiranja, nastavljaju biti nerazdvojni drugovi svojih slušaoca.

RADIO POSTAJE

Radio 1: Edukativni, kulturni i informativni kanal. Ovaj radio postoji punu 81 godinu zahvaljujući programima u kojima se bavi ispitivanjem tema iz života i vijestima koje objavljuje svakog sata.
Radio 2 (TRT FM): Ovo je muzički kanal koji emituje umjetničku muziku, tursku narodnu muziku i najbolje primjere turske pop muzike.
Radio 3: Kanal klasične muzike, džeza i opere.
Radio 4: Kanal turske narodne i turske umjetničke muzike.
Ovo su 4 nacionalna radio kanala koje je moguće slušati u cijeloj zemlji a putem interneta i u cijelom svijetu 24 sata dnevno.
5 Regionalnih radio emitiranja
Radio Trabzon, Radio Erzurum, Radio GAP-Dijarbakir, Radio Antalija i Radio Ćukurova...I Radio Turizam također obavlja značajnu dužnost jer on svojim emitovanjima doprinosi kako turskom turizmu isto tako je i na usluzi stranim turistima koji posjećuju Tursku.

Radio emisije za svijet na 29 jezika

Radio Glas Turske (Voice od Turkey) koji vrši emitovanja na 29 jezika uključivši i turski moguće je slušati širom zemlje i svijeta. Radio Glas Turske ima emitovanja na engleskom, francuskom, njemačkom, arapskom, španjolskom, italijanskom, albanskom, bosanskom, bugarskom, rumunskom, srpskom, hrvatskom, mađarskom, makedonskom, grčkom, ruskom, kineskom, azerbejdžanskom, francuskom, gruzijskom, uzbečkom, tatarskom, turkmenskom, kirgiskom, kazačkom, urdu, dari, peštunsom i turskom jeziku.
Ova emitovanja je u cijelom svijetu moguće pratiti na kratkim talasima, putem satelita i interneta a osim toga i putem zajedničkih FM emitovanja.

Mreža koja pokriva cijeli svijet

Medijska institucija koja za kratko vrijeme prihvata sve vrste novih medijskih usluga i koja zahvaljujući svojem iskustvu i znanju iz dana u dan postaje „snažna i povjerljiva medijska institucija koja ide u korak sa vremenom.“
Velikim iskustvom na polju emitovanja i tehničkom infrastrukturom oduševljava mjestom do kojeg je danas dospjela.
Putem satelita TURKSAT 2A i TURKSAT 1C (3A) emitovanja TRT radio i tv kanala prenose se u digitalnu sredinu..
U Ankari, Istanbulu i Izmiru obavlja se 24 satna kontrola digitalnog tv emitovanja.

TRT i na Internetu

Kako bi se zadovoljile potrebe gledatelja i slušaoca digitalnog doba kao i sa željom da se posluži svim tehničkim prilikama koje nudi moderno doba, TRT je i na ovom polju za kratko vrijeme ostvario jako značajne projekte i radove. 1.svibnja 1999. godine otvorena je internet stranica www.trt.net.tr U cilju pružanja mogućnosti praćenja TRT emitovanja i korisnicima interneta u cijelom svijetu počelo je prenošenje radio i tv emitovanja uživo i putem interneta. Osim toga na TRT-ovoj web stranici objavljuju se najaktuelnije vijesti u zemlji i svijetu, zatim dešavanja na ekonomskim i finansijskim tržištima, sva dešavanja iz svijeta sporta, vremenska prognoza, redosljed radio i tv emitovanja i vrši se promovisanje programa.
U okviru TRT-ov emitovanja putem interneta prelazi se u novu etapu tako da su u fazi pripreme i međunarodne verzije TRT-ove web stranice i one se postepeno počinju emitovati. Počelo se sa internet emitovanjima na 11 jezika a sada Radio Glas Turske radi na tome da svi jezici imaju i internet emitovanja.

Arhiva TRT-a, je audio i video memorija Turske

Kada je riječ o instituciji koja je svjedok svih bitnih dešavanja u republici i instituciji koja se sjedinila sa republikom, naravno da se radi i o jako bogatoj arhivi. TRT ne samo da posjeduje audio i video materijal već upotrebom najmodernij tehnologija svijeta čuva naslijeđe radio-televizije koja ima dugu prošlost. Vrši se analiza sadržaja i popravka ovog materijala iz raznih perioda i u raznim formatima i on se prenosi u sredinu digitalne medije.

TRT Market

TRT Market narodu nudi vizuelne, slušne i štampane proizvode programa i muzičkih djela iz TRT-ove arhive.

POTPIS TRT-a u VELIKIM I ZNAČAJNIM ORGANIZACIJAMA

TRT već punih 30 godina organizuje Festival Djeteta 23.April u okviru kojeg svake godine u periodu od 10 dana prima djecu iz cijelog svijeta i na taj način daje značajan doprinos miru u Svijetu i dokazuje da je on „jedinstvena adresa“ u ovoj vrsti međunarodnih organizacija.
TRT je organizator i Eurosonga, te aktivni medijski akter na polju svjetskog prvenstva u fudbalu, olimpijada, univerzijada i sličnih značajnih međunarodnih organizacija....
Nakon kratke pauze uzbuđenje koje donosi Svijetsko Prvenstvo u fudbalu opet će se pratiti putem TRT-ekrana. Ljubitelji fudbala opet će putem TRT ekrana moći da uživaju u Svjetskom fudbalskom prvenstvu 2010. i 2014. godine i naravno na TRT ekranima će uživati i u svim bojama sporta na olimpijadi.
- Medijska institucija koja za kratko vrijeme prihvata sve vrste novih medijskih usluga i koja zahvaljujući svojem iskustvu i znanju iz dana u dan postaje „snažna i povjerljiva medijska institucija koja ide u korak sa vremenom.“
Drugim riječima rečeno, TRT je prozor kojim se Turska otvara u svijet odnosno svijet otvara u Tursku. Sve ove karakteristike sabrane na jednom mjestu mogu se iskazati samo kroz tri slova: TRT

ČLANSTVA

EBU- Europen Broadcasting Union (Unija evropskih javnih servisa)
ABU- Asia-Pacifik Broadcasting Unio (Unija azijsko-pasifičkih javnih servisa)
HFCC/ASBU- International High Frequency Broadcasters Coordination Group (Koordinaciona skupina kratkovalnih emitera)
ABU-HFC- (Abu High Frequency Broadcasters Coordination Gropu)- Koordinaciona skupa kratkovalnih emitera ABU
IMC- International Music Council (Međunarodno muzičko vijeće)
EIM- European Institute of Media UNESCO Turkish National Committee Turkish National Council of Press (Evropska Medijska Institucija UNESCO-a Turski nacionalni komitet - Tursko nacionalno medijsko vijeće)
CMCA- Centre Mediterraneen de la Communication Audiovisuelle (Centra za audio video komunikacijezemlja Mediterana)