Pala cijena nafte

U izvješću američkog Ministarstva energetike (EIA) je navedeno da su rezerve sirove nafte u SAD-u za sedmicu dana smanjene za 1,4 milijuna barela, iako su analitičari predviđali pad od samo 763 tisuća barela.

Pala cijena nafte

 Na međunarodnom tržištu cijena za barel nafte tipa Brent spustila se na 79,15 dolara prvog dana u tjednu.
Cijena barela nafte tipa Brent je 16. svibnja dosegla cijenu od 80,18 dolara po barelu, dok je jutros prodaju otvorila cijena od 78,98 dolara po barelu. 
Nakon sastanka za rješavanje ekonomskih i trgovinskih sporova između SAD-a i Kine, tajnik američke državne riznice Steven Mnuchin najavio je da je trgovinski rat s Kinom ”stavljen na čekanje”, što je bitno utjecalo na rast cijena nafte.
”Trgovinski rat stavljamo na čekanje. Postigli smo dogovor da i carine stavimo na čekanje dok budemo pokušavali da sprovedemo okvirni dogovor”, kazao je Mnuchin.
Stručnjaci su istaknuli kako rast cijene naftnog tržišta povezan s odlukom američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju SAD-a iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom i obnovi sankcija toj zemlji. Povlačenje iz sporazuma će i dalje utjecati na poskupljenje cijena nafte, navode stručnjaci. 
U izvješću američkog Ministarstva energetike (EIA) je navedeno da su rezerve sirove nafte u SAD-u za sedmicu dana smanjene za 1,4 milijuna barela, iako su analitičari predviđali pad od samo 763 tisuća barela. Proizvodnja nafte u SAD-u je porasla na 10,7 milijuna barela dnevno, ali se pad zaliha nafte nije mogao zaustaviti.Povezane vijesti