Aktualnosti iz zemlje i svijeta 18/2018

U Siriji borba globalnih sila

Aktualnosti iz zemlje i svijeta 18/2018

Odmjeravanje snaga regionalnih i globalnih sila u Siriji je odavno prevazišlo i sam rat u toj zemlji. To što je Assadov režim 2011.godine odbio društvene zahtjeve i zemlju umjesto u demokratiju, odvukao u rat, je dovelo do toga da Sirija postane mjesto za odmjeravanje snaga mnogih regionalnih i globalnih aktera. Dok Sirija, koja je postala ratna zona, sa jedne strane preživljava unutrašnje razmirice i problem terora, a sa druge strane se nastavlja rat koji vode zemlje iz regiona. Pored globalnih aktera poput Rusije, SAD, Engleske i Francuske, regionalni akteri poput Turske, Irana, Saudijske Arabije, Katara i Izraela su također aktivni akteri u Siriji.        

Regionalni i globalni akteri, koriste elemente piuna u Siriji kako bi postigli svoje ciljeve. Rusija i Iran pomažu Assadov režim iz vazduha, sa kopna, sa diplomatskog i finansijskog aspekta. Ruske zračne i kopnene snage uz plaćene ruske vojnike su na dužnosti u Siriji. Iran pored finansijske daje i vojnu pomoć Assadovom režimu. Iran, za razliku od Rusije, u Siriji ima kako sirijskih tako i stranih predstavnika. Naročito oni poput Hizbullaha iz Libana, Fatimiyyun Tugaya iz Afganistana, pokreta Nuceba iz Iraka i Zeynebiyyun Tugaya iz Pakistana. U Siriji se nalazi mnoštvo vojnih baza i aerodroma Rusije i Irana.

Sa druge strane, tu su i Amerika, Francuska i Engleska. Zapadni blok pod izgovorom borbe protiv ISIL-a je ulagao u terorističku organizaciju YPG. Demokratske snage Sirije osnovane od strane YPG-a pod kontrolom drže teritoriju od sjeverozapada Sirije tj Mumbića pas ve do jugoistoka tj Ebu Kemala. Na ovoj teritoriji se nalazi skoro 25 vojnih baza Francuske i Amerike. Među ovim vojnim bazama se nalaze i dvije zračne piste koje koristi Zapadni blok.   Osim toga SAD ima i 2 vojne baze u Tenefu na jugu Sirije. U ovoj regiji se nalazi i organizacija pod imenom Magavir el Savra. Iako je Saudijska Arabija dugo na različite načine i različitim intenzitetom pomagala opoziciju Sirije, u posljednje vrijeme počela je podržavati Demokratske snage Sirije koje vode YPG. Osim toga,govori se da će se arapske zemlje pod vođstvom Saudijske Arabije poslati vojska u dijelove pod kontrolom Demokratskih snaga.

 

Jednu drugu stranu čini Turska. Turska je kako bi kontrolisala primirje u području Idliba, oformila 9 osmatračnica. Očekuje se da se oformi ukupno 12 osmatračnica. Osim toga, turska vojska je i dalje prisutna u regijama koje su u operacijama “Štit Eufrata” i “Maslinova grana” očišćeni od terorističkih organizacija ISIL i YPG. U sigurnim zonama Afrinu, Azezu, El Babu i Džerablusu u isto vijeme sigurnost obezbjeđuju sirijske policijske snage obučavane od strane TSK. Sirijska policija je vezana za prijelaznu Vladu Sirije koja je međunarodno priznata. İ Nacionalna vojska Sirije je također vezana za prijelaznu Vladu. Katar je prije “Katarske krize” pomagao opoziciju ali nakon blokade smanjio efektivnost u Siriji.  

Još jedan drugi akter je Izrael. Izrael je u ratovima 67.protivpravno zauzeo planine Golan u Siriji. Izrael ponekad vrši napade i na Iranske i Hizbullahove položaje.

Assadov režim 2011.godine nije prihvatio zahtjeve naroda i nakon što je zemlju uvukao u rat, Sirija se pretvorila u platformu na kojoj snage odmjeravaju regionalne i globalne sile. Može se reći da je Sirija, koja je izgubila nacionalni suverenitet, podijeljena na nekoliko efektivnih polja. Ali nije ispravno svesti rat koji se vodi u Siriji na borbu među regionalnim i globalnim silama. Potrebno je naglasiti da u Siriji i dalje traje građanski rat.

 

 

Poštovani slušaoci, čuli ste analizu na ovu temu koju je za nas pripremio istraživač iz Fondacije za politička, ekonomska i socijalna istraživanja SETA  Can Acun

 Povezane vijesti