Aktualnosti iz zemlje i svijeta 22/2018

Aktualnosti iz zemlje i svijeta 22/2018

Aktualnosti iz zemlje i svijeta 22/2018

Can Acun

 

Mehanizam u Astani, koji je oformljen kako bi smanjio napetosti u Siriji i uspostavio mir između zaraćenih strana, se nastavlja. Nakon toga što je režim nastavio da podržava ruske i iranske napade na područja gdje je pod garanterstvom Rusije, Turske i Irana smanjena napetost, naročito je područje Idliba dobilo na važnosti. Idlib je za razliku od drugih regija gdje je smanjena napetost, direktno na granici sa Turskom i bitan je faktor za jačanje uticaja Turske. U Idlibu je oformljeno 12 turskih posmatračkih tačaka, 10 ruskih i 7 iranskih i sukobi su u velikoj mjeri smanjeni. Naročito posmatračke tačke Turske predstavljaju zaštitni zid kako snage sirijskog režima ne bi vojno napredovale prema  opozicionim snagama.

U operacijskom smislu, posmatračke tačke koje je oformila turska u regiji, donose velike poteškoće sa sobom. Pored toga što je prednost to što Turska može djelovati sa svoje teritorije, to otežava misiju Turske u slučaju napada na Idlib od strane radikalnih elemenata i režimskih agenata. Prilikom jednog transporta, turski konvoj je oštećen eksplozijom parkiranog vozila. S vremena na vrijeme, režimske snage i siitske skupine pod kontrolom Irana, pucaju kako bi uznemiravali turske vojnike. To što je Turska za zaustavljanje nemira u Siriji, postavila svoje vojnike u prve redove je najveći dokaz turske odlučnosti na zaustavljanju rata u regiji.

Dok Turska sa jedne strane procesom u Astani nastoji zaustaviti pogibiju ljudi i rat između Assadovog režima i opozicije, dok otvara mogučnosti pregovora među zaraćenim stranama, sa druge strane nastavlja da se bori protiv terorističkih organizacija koje se koriste svim tim ratnim haosom. Turska koja je operacijom “Štit Eufrata” očistila granice Turske od terorističke organizacije ISIL je kanije očistila područje Afrina od terorista PKK/YPG.   Dok se Turska sa jedne strane bori protiv terora, sa druge strane čini korake ka uspostavi mira i spokoja u susjednoj Siriji, a pored toga radi i na svojoj državnoj bezbjednosti. Nakon operacije “Štit Eufrata”smanjeni su napadi i pokušaji napada terorističke organizacije ISIL. Takođe operacijom “Maslinova grana” su teroristički napadi i pokušaji terorističkih napada PKK u regijama Hataya i planina Amanos su dovedeni do kraja.

 

Turska borba protiv terora u drugim regijama se nastavlja. Pored operacije u Iraku, čine se važni koraci protiv PKK/YPG na sjeveru Sirije. Dok insistiranje Amerike na savezništvu sa YPG sprečava uništavanje terora u regiji, u isto vrijeme prijeti i turskoj državnoj sigurnosti. Već duži vremenski period traju pregovori Turske i Amerike po pitanju YPG-a, a naročito regije Mumbić. To što Amerika pri zauzimanju Mumbića nije održala riječ koju je dala Turskoj, da će se YPG povući iz regije i to što štiti YPG je donijelo napetost između ove dvije zemlje obje ćlanice NATO-a. Nakon što je ministar vanjskih poslova Amerike Rex Tillerson došao u Tursku i sa svoji kolegom razgovarao o situaciji u Mumbiću, u principu je došlo do sporazuma. Nakon toga to što je Trump otpustio Tillersona i na njegovo mjesto doveo Mikea Pompeoa, bilo je razlog da ovaj proces privremeno bude zaustavljen.

Prema izjavi ministra vanjskih poslova Turske Mevluda Čavušoglua, između dvije zemlje donijet je nacrt sporazuma po pitanju problema Mumbića i planirano  je da se o detaljima izvijesti u narednom periodu. Nakon ove izjave Čavušoglua, prema regionalnim izvorima, militanti YPG su počeli sa pripremama povlačenja. Prema sporazumu SAD i Turske, YPG će se povući iz Mumbića ka istoku Eufrata, a SAD i Turska će lokalnom policijom i vojskom obezbijediti sigurnost u regiji Mumbića. Koliko god da se dvije zemlje sporazumiju po pitanju Mumbića, na kraju prisustvo terorističke organizacije YPG na istoku Eufrata je dokaz da se pitanje problema Sirije nece okončati.  Međutim, zajednički koraci Turske i SAD u Mumbiću,povećat će komunikaciju, koordonaciju i sigurnost između dvije NATO članice. Dvije zemlje koje se slažu po pitanju Mumbića se mogu sporazumjeti i oko drugih regija u Siriji.   

 Povezane vijesti