Aktualnosti iz zemlje i svijeta 40/2018

Aktualnosti iz zemlje i svijeta 40/2018

Aktualnosti iz zemlje i svijeta 40/2018

Dogovor koji je postignut na samitu u Sočiju po pitanju Idliba predstavlja važnu prekretnicu u Siriji. Od velike je važnosti da se Idlib u kojem živi oko 3.5 miliona osoba sačuva od napada snaga sirijskog režima. Napori Turske i odlučan stav po ovom pitanju su doprinijeli da se spriječi nova vojna operacija snaga sirijskog režima koja je izazivala zabrinutost u cijelom svijetu.

Sa dogovorom koji je postignut između Turske i Rusije donesena je odluka da se dužinom fronta u Idlibu formira demilitarizovana zona u dubini od 15-20 kilometara. Prema dogovoru i opozicione snage kao i snage režima će teško naoružanje ukloniti iz regije i protjerati pristalice terorističkih organizacija. U isto vrijeme ponovo će se otvoriti strateški putevi koji povezuje Lazkije i Damask sa halepom za civilno korištenje. I ako su Turska i Rusije u Sočiju potpisali dogovor postoje određene poteškoće za obje zemlje prilikom implementacije ovog dogovora na terenu.

Najveći problem na teritorijama koje se nalaze pod kontrolom Rusije predstavljaju Šiitska milicija koju podržava Irana. Pošto Iran nije učestvovao na samitu u Sočiju postoji vjerovatnoća da će Iran pokušati da spriječi implementaciju postignutog dogovora. Koliko god su i Iran a i režim Bešara Esada objavili da podržavaju dogovor iz Sočija znamo da obje strane posjeduju drugačije namjere po pitanju Idliba. Zbog toga Rusija mora ubijediti šiitske grupe na terenu da ispoštuju postignuti dogovor.      

Povremeni napadi snaga režima Bešara Esada na regije koje se nalaze pod kontrolom opozicije kao i ne povlačenje teškog naoružanja iz regije ukazuje na poteškoće sa kojim se susreće Rusija na terenu.

 Na drugoj strani najveći problem za Turske će biti kontrole različitih opozicionih oružanih grupa koje se nalaze u ovoj regiji. Front Nacionalne Slobode Sirije koji predstavlja najveću opozicionu grupu u ovoj regiji je objavio da pruža podršku dogovoru iz Sočija ali da opet nema povjerenje prema Rusiji, Iranu ili režimu Bešara Esada.

Posebno kontrola nekih radikalnih grupa u regiji će predstavljati veliki izazov za Tursku. Radikalne grupe u regiji Idliba se mogu tretirati iz dvije različite perspektive. Na jednoj strani se nalazi grupacija Heyet Tahrir el Šam dok se ne drugoj nalaze druge manje radikalne grupe. Ova grupa sa politikama koje sprovodi pokušava da pridobije simpatije sirijskih građana u ovoj regiji. Ali isto tako pretpostavlja se da će raditi na postizanju kompromisa sa umjerenim opozicionim grupama i Turskom u regiji. Pošto nisu dali nikakvu izjavu nakon dogovora u Sočiju postoji mogućnost da će napustiti ovu demilitariziranu regiju.

Radikalne grupe poput Hurrač Ed Din koje su povezane sa El Kaidom odmah su objavile da odbijaju dogovor iz Sočija i Turska će najvjerovatnije morati poduzeti određene mjere protiv ovih grupa.

Turska koja je očistila veliki dio Sirije od pristalica terorističkih organizacija ISIL-a i PKK/YPG na srednjoročnom  i dugoročnom planu sigurno će i ove regije očistiti od pristalica terorističkih grupa. Borba protiv terorizma u regiji od strane Turske će u velikoj mjeri doprinijeti i sigurnijem i boljem životu civila u regiji Idliba.Povezane vijesti