Nacionalni projekti u namjenskoj industriji 09

Centaro za logistiku i remont zrakoplovstva

Nacionalni projekti u namjenskoj industriji 09

Analiza direktora Turskog vojnog sindikata Tarkan Zengina.

U Turskoj postrojenja namjenske industrije i brodogradilišta zauzimaju bitno mjesto u povećanju kapaciteta odbrane zemlje. I ako se radi o najuspješnijim proizvodnim postrojenjima u Turskoj veoma malo se o njima zna u javnosti. Čak nekada za proizvode koji su proizvedeni u ovim postrojenjima se govori da su proizvedeni negdje drugo. Fabrike i proizvodna postrojenja namjenske industrije predstavljaju najuspješnije i najefikasnije javne institucije. Ova postrojenja i radnici su takoreći skriveni heroji iz velikog uspjeha turske namjenske industrije u posljednjim godinama. Svojim radom doprinose i uspješnoj borbi protiv terorizma.

Sa promjenama koje su ostvarena u vojnim institucijama nakon neuspješnog pokušaja vojnog udara od 15. jula došlo je do reorganizacije u vojnim fabrikama, postrojenjima i brodogradilištima. Fabrike namjenske industrije organizirane su pri Ministarstvu odbrane u dva odjela: Generalna direkcija za fabrike namjenske industrije i Generalna direkcija za brodogradilišta.  

Sada pod okriljem Generalne direkcije za fabrike namjenske industrije nalazi se veliki broj uspješnih fabrika i proizvodnih postrojenja. U današnjem programu govorit ćemo o 1. Zrakoplovnoj fabrici za remont koja se nalazi u Eskišehiru. U narednim tekstovima govorit ćemo o ovoj uspješnoj fabrici.

Centar za logistiku i remont zrakoplovstva

1.Komandni centar za logistiku i remont zrakoplovstva osnovan je 1926 godine kao radionica pri fabrici za proizvodnju zrakoplova u Eskišehiru. U postrojenju koje danas slavi 92 godine, sve do 1950 godine radile su se popravke i remonti zrakoplova sa propelerima u okviru turskih zrakoplovnih snaga. Počev od 1950 godine počele su aktivnosti na remontu i popravljanju mlaznih zrakoplova i sve do 1970-tih godina vršio se remont zrakoplova F-84, F-86 i F-100. postrojenje je 1968 godine izvršile prvi remont mlaznih zrakoplova sa čime je razvilo nove kapaciteta rada. Od 1997 godine isto postrojenje je radilo remont i modernizaciju zrakoplova F-4, kao i svih drugih zrakoplova novog tipa. Počev od 2006 godine postrojenje je formiralo odjel za testiranje motora potpuno domaće proizvodnje pod imenom ATILIM. 2016 godine postrojenje mijenja naziv nakon ulaska pod ingerenciju Generalne direkcije za fabrike namjenske industrije i dobija naziv 1.  Fabrike za logistiku i remont vazduhoplovstva.

Danas u ovoj fabrici u kojoj je zaposleno 2300 radnika od čega preko 260 inženjera se obavlja remont i popravka 77 zrakoplova. Pored toga vrši se remont preko 200 zrakoplovnih motora, i oko 6000 tisuća raznih zrakoplovskih dijelova, kao i proizvodnja oko 14 tisuća vrsta rezervnih dijelova motora i 4.700 drugog materijala. Među važnim projektima fabrike su modernizacija zrakoplova F-16 PO-III, T-38 M i T-38 PC-III. U isto vrijeme u fabrici se sprovode i aktivnosti za razvoj novih oružanih sistema, kao i razvoju novog tehnološkog centra za remont. Fabrika pruža logističku podršku turskim zrakoplovnim snagama po pitanju proizvodnje oružanih sistema i municije svih kalibara.

1.  Fabrika za logistiku i remont vazduhoplovstva u periodu kada se sve više povećava natjecanje na polju vazduhoplovstva i namjenske industrije sa visokim međunarodnim standardima poslovanja nastavlja da bude jedan od najvažnijih proizvodnih centara u svijetu. Ova fabrika je certifikovana i kao regionalni centar za remont zrakoplova F135 što je čini jednom od najvažnijih centara u svijetu.

Sa kvalificiranom radnom snagom, velikim iskustvom, kvalitetom i kritičnim sposobnostima ova fabrika će kao što je to bio slučaj u prošlosti i u narednom periodu biti najvažniji centar za razvoj zrakoplovne namjenske industrije u Turskoj.Povezane vijesti