Turizam u Turskoj 2/2019

Turizam u Turskoj/Kapadokya

Turizam u Turskoj 2/2019
Turizam u Turskoj/Kapadokya
Turizam u Turskoj/Kapadokya

Turizam u Turskoj/Kapadokya

Kapadokya je jedna od najznačajnijih turističkih destinacija u Turskoj.

Mjesta Goreme, Urgup, Učhisar, Avanos, Derinkuyu, Kaymakli i Ihlara, koja su smještena u centralnoj Anatoliji, su veličanstvene turističke destinacije smještene u regiji Kapadokya.

Temelji Kapadokye, gdje su isprepletani prirodna ljepota i povijest, postavljeni su tisućama godina unazad i to zahvaljujući lavini tada aktivnih vulkana na planinama. Aktivna lavina je u regiji stvorila čvrsto tlo.

Kada priroda preuzme ulogu arhitekte, nastaju nestvarne kamene formacije.

 

Tamo gdje je lokalno pućanstvo živjelo u ubjeđenju da su krajolike oblikovala čarobna bića, koja sada žive pod zemljom, čudom prirode su dizajnirani fantastični „ Vilinski dimnjaci „. Upravo ta magična oblast se nalazi u Turskoj, centralnoistočnoj Anatoliji  i zove se Kapadokya.

 

Kapadokya je kroz povijest bila domaćin Asurcima, Hititima i Persijcima. Jedno vrijeme je bila pod vladavinom Rimske imperije. U Kapadokyi se i dalje mogu primjetiti tragovi svih ovih civilizacija, a između ostalih i tragovi Seldžučkog i Osmanskog perioda.

Pored Nacionalnog parka Goreme, koji se nalazi na listi kulturnog i prirodnog naslijeđa UNESCO-a i veličanstvenih Vilinskih dimnjaka, mogu se vidjeti i mjesta gdje su u to vrijeme živjeli kršćani te njihove crkve.

Doline, podzemni gradovi, tvrđave, crkve, džamije su samo neka od veličanstvenih mjesta koja se trebaju posjetiti u ovoj regiji.

Ako želite da upoznate daleku povijest, da šetate dolinama okruženim vilinskim dimnjacima, da pratite tragove prošlosti i ako želite da budete oduševljeni prirodnim ljepotama onda vam preporučujemo da obavezno posjetite Kapadokyu.

Ako želite da doživite nezaboravne trenutke, predlažemo da obavezno učestvujete u vožnji balonom.

I još nešto...

Iz Kapadokye nemojte otići a da ne probate testi kebab (kebab u testiju), čomlek kebab (kebab u čomleku), gul borek (pitu u obliku ruže), čorbu dugun (svadbenu čorbu) i slatko aside.Povezane vijesti