Mogherini sa premijerima Zapadnog Balkana: Reforme u oblasti vladavine prava prioritetan posao

Rad na reformama u oblastima vladavine prava, temeljnih prava, dobre uprave i dalje je prioritetni posao.

Mogherini sa premijerima Zapadnog Balkana: Reforme u oblasti vladavine prava prioritetan posao

Razmijena mišljenja o budućnosti regiona i razgovor o najnovijim dešavanjima bile su teme neformalnog sastanka Federice Mogherini, visoke predstavnice za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednice Evropske komisije sa premijerima sa Zapadnog Balkana u Skoplju.

Sastanak je održan dan nakon predstavljanja Paketa za proširenje za 2018. godinu sa detaljnim ocjenama svih partnera te preporukama Vijeću da donese odluke o otvaranju pregovora s Albanijom i Bivšom jugoslavenskom republikom Makedonijom.

Sastanak je također dio sada već redovnih susreta lidera iz regiona i Evropske unije, a posljednji je održan u formi radnog ručka u Sofiji, kojem je domaćin bio bugarski premijer Bojko Borissov a prisustvovao i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Mogherini je podcrtala važnost redovnih sastanaka jer oni ne samo da pomažu u izgradnji povjerenja nego otvaraju direktne, iskrene i konstruktivne kanale između partnera.

Također pomažu i nadopunjuju dobru saradnju unutar regiona – region ima zajedničku budućnost i ono što mu donosi napredak, naročito na putu ka Evropskoj uniji jeste kooperativan pristup – a ne međusobno natjecanje različitih igrača – što je iznimno važno i za građane regiona.

Mogherini i premijeri Zapadnog Balkana raspravljali su o Paketu za proširenje i o tome kako da jedni druge podržavaju i riješe otvorena pitanja koja postoje, u duhu dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje. Podcrtali su svoju punu predanost nastavku rada na unapređenju procesa EU integracija, ponovivši svoj snažni zajednički interes, odgovornost i odlučnost da se postignu opipljivi rezultati koji će unaprijediti život ljudi u regionu.

Rad na reformama u oblastima vladavine prava, temeljnih prava, dobre uprave i dalje je prioritetni posao.

Mogherini i premijeri Zapadnog Balkana dotakli su se i samita EU i Zapadnog Balkana koji će održati u Sofiji 17. maja. Također očekuju pozitivne zaključke Vijeća u junu.

Federica Mogherini podstakla je premijere da još više, s obnovljenom energijom, prionu na posao kako bi napredovali ka svojoj budućnosti u Evropskoj uniji, u zajedničku korist građana EU i Zapadnog Balkana.

Sastanku sa Mogherini prisustvovali su premijer Crne Gore Duško Marković, premijerom Kosova Ramush Haradinaj, premijerom Albanije Edi Rama, premijerka Srbije Ana Brnabić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdiće, te premijerom Bivše jugoslavenske republike Makedonije Zoran Zaev, kao domaćin.Povezane vijesti