Prva teravija u Sandžaku: Džamije pune vjernika

U svim džamijama i mesdžidima na području regije Sandžak veliki broj muslimana prisustvovao je večeras prvom teravih-namazu

Prva teravija u Sandžaku: Džamije pune vjernika

U svim džamijama i mesdžidima na području regije Sandžak veliki broj muslimana prisustvovao je večeras prvom teravih-namazu, molitvi koja se obavlja samo tokom mjeseca ramazana. 

Klanjanjem prve teravije muslimani u svih šest općina srbijanskog dijela Sandžaka započeli su sa obilježavanjem ramazanskih dana. 

Kandili (svjetla na munarama) s akšam-namaza, od večernjih sati su označili početak mjeseca ramazana, odabranog mjeseca u islamskom kalendaru. Ramazan se obilježava u Novom Pazaru, Prijepolju, Priboju, Sjenici, Tutinu i ostalim sandžačkim mjestima.

Na području Sandžaka, gdje vjerski život posebno zaživi tokom ramazanskih dana, u organizaciji Mešihata Sandžaka Islamske zajednice Srbije (IZS) i Muftijstva sandžačkog Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) teravija se klanja na više od 150 mjesta. Na prvoj teraviji bio je prisutan veliki broj mladih ljudi i djece. Pored muškaraca, u sandžačkim džamijama teravih-namaz obavljaju i žene. 

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije(IZS) Sead ef. Nasufović i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) muftija Mevlud Dudić ranije danas su u ramazanskim porukama istakli da je ramazan vrijeme u kojem se najsnažnije očituje lična pobožnost svakog čovjeka i da je to mjesec Božije milosti, oprosta, strpljivosti i spasa od džehenemske patnje. 

"Pravi uspjeh postigao je onaj postač kojega ramazan nauči samopoštovanju duše u njenoj želji da nadjača tjelesne strasti. Potpuni uspjeh postigao je onaj postač kojega ramazan nauči samopouzdanju ljudske ličnosti u njenoj želji da živi u moralu. Izvanredan uspjeh postigao je onaj postač kojega ramazan nauči poštovanju prema čovjeku u njegovoj želji da živi u miru i sreći. Znajmo i vjerujmo da je ramazan mjesec u kome je Allahova milost izbavila čovječanstvo kada je bilo na rubu propasti, darujući mu Kur'an. I, ne gubimo nadu da će ta milost i nama doći. Samo u iskrenoj pobožnosti svakog vjernika vidim srećnu sadašnjost i sigurnu budućnost za naše narode i našu domovinu", istakao je reis Nasufović tokom ramazanske poslanice u beogradskoj Bajrakli džamiji. 

"Mjesec ramazan je mjesec pokajanja, bogobojaznosti, čuvanja od grijeha. Mjesec bogobojaznosti, ustrajnosti i odricanja u ime Allaha. Mjesec zikra i mnogobrojnih ibadeta, mjesec Kur'ana, mjesec ljubavi, bratskih susreta, opraštanja, solidarnosti i potpomaganja. Mjesec ramazan je najbolja prilika da pokažemo koliko volimo svog Stvoritelja. Post vjernika je ispravan ako daje plodove i ostavlja tragove u ponašanju i moralu. Post je vježba čišćenja srca", poručio je muftija Dudić, uputivši ramazansku čestitku svim muslimanima u Srbiji: Bošnjacima, Albancima, Romima, Gorancima, Aškalijama, a posebno Sandžaklijama u dijaspori. 

Tradicionalno, još od dolaska islama na ove prostore, u po nekoliko džamija u svakom sandžakom gradu se tokom ramazana organizuju mukabele (učenje Kur'ana). I ove godine vjernike će u namazu i učenju Kur'ana predvoditi hafizi iz Turske, Makedonije, arapskih i zemalja regije. 

Ovaj ramazan 1439. hidžretske godine će trajati 30 dana; prvi dan posta je sutra, 16. maja, a posljednji dan posta je 14. juna 2018. godine. Početak posta (sehur) u Novom Pazaru je noćas u 02.58, a prekid posta (iftar) u 20:04 sati.

 Povezane vijesti