Balkanske Aktualnosti 21/2018

Teritorija Rumunjske je od strateške bitnosti za Wašington i NATO savez. Rumunjska sa jedne strane granice NATO-a otvara Crnom moru a sa druge strane predstavlja ¨odskočnu dasku¨ prema Kavkazu i Bliskom istoku.

Balkanske Aktualnosti 21/2018

Balkanske Aktualnosti 21/2018

Rumunjska je zemlja koja bezuslovno stoji na usluzi Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). I pored činjenice da su se mnoge zemlje usprotivile koraku SAD-a koji je veleposlanstvo iz Tel Aviva premjestio u Jeruzalem i time povećao tenzije u Palestini, Rumunjska je pružila potporu. Rumunjska se nalazila i među zemljama koje su pokušale da spriječe zajedničku deklaraciju zemalja EU u kojima se kritikuje ovaj korak SAD-a. Čak šta više, i pored protivljenja predsjednika Klaus Iohannisa, Rumunjska je bila prva europska zemlja koja je saopćila da će analizirati mogućnost premještanja svog veleposlanstva u Jeruzalem. Eksperti tvrde da će ovaj stav Rumunjske, osim dobitaka u vanjskoj politici donijeti puno veće gubitke.

Za SAD, koje u raznim regijama svijeta pokušavaju igrati aktivnu politiku, od velike je bitnosti da od zemalja dobiju logističku potporu kako bi uspjele realizirati neke projekte. Rumunjska, koju vodi vlada prijateljski nastrojena SAD-u i veliki zagovarač NATO alijanse, posljednjih nekoliko godina je dokazala da je pouzdani partner Wašingtonu.

Teritorija Rumunjske je od strateške bitnosti za Wašington i NATO savez. Rumunjska sa jedne strane granice NATO-a otvara Crnom moru a sa druge strane predstavlja ¨odskočnu dasku¨ prema Kavkazu i Bliskom istoku. Preko Rumunjske je planiran prelazak plinovoda kojima će se nafta iz Centralne Azije i Kaspijske regije transportovati u Sredozemlje i Europu.

Bivši američki predsjednik George W. Bush je u plan promjene američkih vojnih kompleksa u inozemstvu uvrstio i Rumunjsku. Nakon sporazuma potpisanog prosinca 2005. godine, američkim vojnicima je otvoren put za stacioniranje u Rumunjskoj. U šubatu 2010. godine Rumunjska je, u okviru američkog sistema protivraketne odbrane, namijenjenom zaštiti Europe od balističkih raketa, zvanično prihvatila da se antibalistički projektili rasporede po njenoj teritoriji.

Zahvaljujući ovom sporazumu i uz podršku NATO-a, vojna baza Mihail Kogalniceanu u blizini luke Kostanca, opsežno je modernizovana uz investicije vrijedne 50 milijuna eura. Od 2017. godine u ovu vojnu bazu je raspoređeno oko 550 američkih vojnika. Rumunjska se zalaže za razvoj ove baze i traži da američki vojnici trajno ostanu u toj bazi, kao što je slučaj u Poljskoj.

Pored američkih vojnika, u rumunjsku vojnu bazu Deveselu je smješten protivraketni sistem NATO alijanse koji je operativan od svibnja 2016. godine i čija se vrijednost procjenjuje na 680 milijuna eura.

Rumunjski zvaničnici vjeruju da bliski odnosi sa SAD-om zemlji donose mnoge prednosti. U vanjskoj politici Rumunjske crnomorskoj regiji se pruža prioritet a Bukurešt sebe smatra liderom ove regije. Zbog svega toga Rumunjska pokušava postati ključna zemlja u crnomorskoj politici Sjedinjenih Američkih Država. Sa druge strane, Rumunjska svoju sigurnost ne želi u potpunosti predati Europi  i želi ući pod sigurnosno okrilje SAD-a. Vjeruje se da će suradnja na polju odbrane sa SAD-m pružiti doprinos modenizaciji rumunske vojske. Osim toga Rumunija smatra da će razvojem saradnje sa SAD-om dobiti i veću ekonomsku potporu od ove zemlje.

Zbližavanjem sa SAD-om, Rumunjska pokušava dobiti podršku Wašingtona i naspram problema sa kojima se susreće u vanjskoj politici. Godinama je poznato da Rumunjska nije baš prijateljski nastrojena prema Rusiji. U napetosti koja se posljednjih godina događa između NATO i Rusije, Rumunjska sebe vidi u prvim redovima.

Proruski separatistički pokret koji djeluje u regiji Transdniestr na istoku Moldavije, i to uz potporu Moskve, su samo neke od tema koje otvoreno smetaju Rumunjskoj. Zvaničan stav Bukurešta naspram Moldavije je ¨jedan narod, dvije države¨. Rumunjska, povlačeći Wašington i Brisel u Crnomorsku regiju, pokušava uspostaviti ravnotežu naspram ruske sile u regiji. Nakon invazije Rusije nad Krimom, za Rumunjsku je postalo mnogo bitnije da razvije odnose sa Wašingtonom i da na svojoj teritoriji primi američke vojnike.

Sigurno je da će bliski odnosi sa SAD-om Rumunjskoj donijeti neke prednosti. No, eksperti smatraju da Bukurešt treba činiti uravnoteženije korake i da će u protivnom, Rumunjska dosta toga izgubiti. Na primjerice, potporom koju je pružila SAD-u povodom premještanja veleposlanstva u Jeruzalem, nije se samo suprotstavila EU, već se suprotstavila i prijateljskim zemljama u islamskom svijetu.

 Povezane vijesti