Ibrahim Kalin: Nema mira bez pravde

Mir kao trajna vrijednost može se postići jedino ako se temelji na pravdi. Sve druge opcije su osuđene na propast

Ibrahim Kalin: Nema mira bez pravde

Pokojni Anthony Shadid, novinar koji je osvojio Pulitzerovu nagradu, a koji je umro tijekom 2012 godine od napada astme dok je pratio sirijski rat, jednom je primijetio da je jedna riječ koju neprestano čujete kada idete na Bliski Istok i u muslimanski svijet nije demokracija, građanska prava ili čak sloboda, već "pravda". Ovo nije slučajan zaključak. On ide u srce problema ne samo u muslimanskim zemljama nego iu svijetu kao cjelini. Ponavlja se jednostavna, ali temeljna ideja da ako nema pravde ne može biti ni mira, ni reda ni sigurnosti.

Uzmimo palestinsko pitanje. To je najduža konstantna okupacija moderne povijesti. Saga palestinskog naroda nema nikakav ekvivalent u bilo kojem drugom političkom sukobu u 20. stoljeću. Od 1948. bezbrojne inicijative traže rješenje sukoba. Nacije su otišle u rat protiv tog pitanja. Ali nijedna mirovna inicijativa nije uspijela završiti sukob. Zašto? Suprotno onome što tvrde izraelski propagandisti, nije zato što Palestinci i Arapi nisu zainteresirani za mir ili zato što Izrael nema partnera za mir. Već zato što takozvani mirovni prijedlozi uvijek nemaju temeljni element pravde za Palestinu. Dijeljenje palestinske zeme i lišenje Palestinskih temeljnih prava na sigurnost za sigurnost Izraela ne može dovesti do održivog mira jer se ne temelji na pravdi. Trajni mir će biti moguć ako i samo kada Palestinci dobiju svoja prava, tretiraju se ravnopravno i pošteno. Nijedna sigurnosna razmatranja ili politička žurba neće promijeniti tu činjenicu.

Sirijski rat je još jedan slučaj kada će političko rješenje biti moguće samo kada se zasniva na pravdi za sve. Uz pomoć svojih saveznika, sirijski režim može tvrditi da je osvojio rat. Ali to ne čini poštenim ili legitimnim. Režimski besramni pokušaji da se sirijska opozicija izbriše s terena i sa pregovaračkog stola neće dovesti mir i stabilnost u Siriju. Trajan mir biće moguć samo kada se svi Sirijci tretiraju pošteno i ravnopravno.

Isti princip se primjenjuje na sve veći jaz između bogatih i siromašnih zemalja svijeta. Činjenica da sadašnji ekonomski sistem čini bogate zemlje bogatijim i zadržava siromašne u beskrajnom vrtlogu siromaštva svijet ne čini boljim mjestom za život.

U islamskoj intelektualnoj tradiciji pravda znači "stavljanje stvari na njihovo pravo mjesto". Sve treba staviti na svoje mjesto. Priznati svakome njegovo pravo bez obzira na njegov status, etničku pripadnost ili religiju. Ovaj univerzalni princip, drži društva zajedno. Kao društveno-politički princip, održava red i stabilnost..

U ovom širem smislu mir ne može biti samo odsustvo rata, jer nije dovoljno spriječiti konflikt privremeno doći do mira. Moraju imati druge elemente koji bi učinili mir trajnom stvarnošću. Ono što neki naučnici nazivaju "pozitivnim mirom" podrazumijeva etičke i političke principe sa kojima mir može trajati i obezbjediti sigurnost, stabilnost i prosperitet za sve. Ovo nas vraća na princip pravde, tj. stavljanje sve na svoje mjesto i davanje svega što je potrebno.

Ovo su bile teme o kojima se raspravljalo na drugom TRT Svetskom forumu održanom u Istanbulu 3-4. oktobra na temu "Zastupanje mira i sigurnosti u fragmentiranom svijetu". Skupljajući svjetske lidere i vodeće stručnjake, Forum je poslao snažnu poruku o miru, redu, bezbjednosti i pravdi. U obraćanju na završnoj sesiji, predsjednik Erdogan je naglasio svoje čvrsto uvjerenje u mirni svjetski poredak zasnovan na pravdi. Od sadašnje strukture UN-a i članstva Turske u EU do sirijskog rata i palestinskog sukoba, on je istakao tursku globalnu mirovnu diplomatiju koja traži mir i pravdu ne samo za moćne i bogate već i za sve nacije svijeta u sve kaotičnijem i neuređenom svijetu. .

U svijetu u kojem se iz dana u dan povećava obostrana Ovisnost, niko nije siguran ako svi nismo sigurni. Sve dok se bogatstvo pravedno ne rasporedi nijedan narod neće osjetiti prosperitet u pravom smislu te riječi. Svijet bez pravde ne može biti bezbjedan za sve nas. Samo će doći do većih sukoba. I svi će osjećati strah i nesigurnost.

Mir kao trajna vrijednost može biti uspješan samo ako se oslanja na pravdu. Sve ostale alternative su osuđene na propast. Povijest modernih sukoba je istina zasnovana na ovoj jednostavnoj činjenici.


Tagovi: Palestina , Kalin

Povezane vijesti