Čavušoglu izjavio da će Turska, u skladu s međunarodnim pravom, nastaviti borbu protiv terorizma

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Čavušoglu najavio je ponovno otvaranje konzulata Turske u Basri i Mosulu, u Iraku

Čavušoglu izjavio da će Turska, u skladu s međunarodnim pravom, nastaviti borbu protiv terorizma

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je kako će njegova zemlja, u skladu s međunarodnim pravom nastaviti borbu protiv terorizma gdje god se teroristi nalazili.

Čavušoglu se tokom zvanične posjete Iraku, sastao s predsjednikom te zemlje Barhamom Salihom. Nakon susreta organizirana je konferencija za novinare na kojoj je turski ministar kazao kako je posjeta realizirana kako bi se još jednom naglasila podrška Turske Iraku.

Dodao je kako je razgovarano o ponovnoj izgradnji Iraka, razvoju ekonomskih odnosa, trgovini i investicijama. Pojasnio je kako su saglasni da je potrebno zajednički djelovati u borbi protiv terorizma.

”Ponovo otvaramo konzulate u Basri i Mosulu, koje smo ranije morali zatvoriti iz sigurnosnih razloga”, rekao je Čavušoglu.

Turski ministar je istakao kako Irak i Turska nisu samo susjedne, nego i bratske zemlje te da trebaju sarađivati.

Upitan za operacije Turske usmjerene protiv terorističke organizacije PKK, Čavušoglu je kazao kako će njegova zemlja skladu s međunarodnim pravom nastaviti borbu protiv terorizma, gdje god se teroristi nalazili.

”Ova borba nije kršenje teritorijalne cjelovitosti Iraka, nije napad, već naše pravo koje proističe iz međunarodnog prava. Ovu borbu ćemo nastaviti i s iračkom vladom nakon njenog formiranja“, dodao je Čavušoglu.

Ministar vanjskih poslova Republike Turske osvrnuo se i na slučaj nestanka saudijskog novinara Jamala Khashoggija i podsjetio kako je tursko tužilaštvo pokrenulo opsežnu istragu u kojoj sudjeluju i obavještajna sužba te sve nadležne institucije.

“Zbog toga što se ovo desilo u Generalnom konzulatu Saudijske Arabije, želimo blisku saradnju sa Saudijskom Arabijom. Saudijska Arabija treba sarađivati s nama. Činjenice utvrđene istragom podijelit ćemo sa cijelim svijetom“, poručio je Čavušoglu.Povezane vijesti