Akar: Planiranje operacije za Munbiču završeno, teroristi će biti ukopani u njihovim rovovima

Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar izjavio je kako će njegova zemlja nastaviti borbu protiv terorizma sve dok ne bude eliminisan i posljednji terorista, da Turska nema nikakvih problema s Kurdima, i da je završeno planiranje operacije za Munbič

Akar: Planiranje operacije za Munbiču završeno, teroristi će biti ukopani u njihovim rovovima

Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar izjavio je kako će njegova zemlja nastaviti borbu protiv terorizma sve dok ne bude eliminisan i posljednji terorista, da Turska nema nikakvih problema s Kurdima te da je završeno planiranje operacije za Munbič.

Akar je u pratnji načelnika Generalštaba Turske Yasara Gulera i komandanda kopnenih snaga generala Umita Dundara posjetio turske jedinice u jugoistočnom turskom gradu Sanliufri, na samoj granici s Sirijom. 

Tom prilikom je istakao je kako Turska radi na poduzimanju svih mjera za sigurnost i blagostanje zemlje i naroda, kao i njenih granica. 

Akar je podvukao kako će borba protiv terorizma biti nastavljena sve dok ne bude uklonjen i posljednji terorista u ovoj zemlji, te naglasio kako Turska dok vodi borbu protiv terorizma poštuje i nastavit će poštivati teritorijalni integritet svake zemlje, prvenstveno Iraka i Sirije. 

"Svako treba da zna da naš cilj nije ničiji teritorij. Naš jedini cilj jeste da obezbijedimo sigurnost za našu zemlju, narod, granice i snage sigurnosti na pograničnom prostoru. Svako treba znati da mi u ovoj borbi nemamo nikakvog drugog cilja", naglasio je Akar. 

Dalje je naveo kako je Turska odlučna u tome da ne dozvoli formiranje terorističkog koridora na jugu Turske. 

"Jedina meta u našim operacijama su teroristi i samo teroristi. Kao što teroristička organizacija ISIS nije predstavnik muslimana, ni teroristi YPG/PKK nisu predstavnici naše braće Kurda. Mi nemamo nikakav problem s braćom Kurdima niti s braćom Arapima u Siriji kao ni s drugim etničkim grupama. Naš jedini cilj je borba protiv ISIS-a i PKK/YPG", rekao je Akar.

Govoreći o planovima na području istočno od Eufrata, Akar je poručio: 

"Planiranje operacije u Manbiju je završeno, teroristi će biti sahranjeni u njihovim rovovima." Povezane vijesti