Turski tisak

Pregled turskog tiska

Turski tisak

 

List Yeni Šafak u vijesti pod naslovom ¨SAD šalje izaslanstvo kako bi se riješila kriza oko viza¨ prenosi da se tvrdi da će naredni tjedan u Tursku doputovati izaslanstvo iz Ministarstva vanjskih poslova SAD-a. Zvaničnici Ministarstva tvrde da će izaslanstvom predsjedavati zamjenik savjetnika u ministarstvu vanjskih poslova, Johnathan Cohen. Američko veleposlanstvo je u nedjelju uveče objavilo saopćenje u kojem se navodi da je suspendovano izdavanje viza za turske državljane, nakon čega je Veleposlanstvo Turske u SAD-u objavilo isti tekst i time saopćilo da je i Turska suspendirala izdavanje viza za američke državljane.

List Star u vijesti pod naslovom ¨Turska polaže nade u Sredozemlje; prva sondaža 2018¨ prenosi da je ministar energetike i prirodnih resursa Berat Albayrak na Summitu energetike u Antaliji izjavio da će se 2018. godine početi radovi na prvoj dubokoj sondaži nafte i prirodnog plina u Sredozemlju.

¨Polažemo velike nade u Sredozemnu regiju¨, izjavio je ministar Albayrak.

List Sabah u vijesti pod naslovom ¨4 operacije protiv terorističkog koridora¨ prenosi da će Turska početi da sprovodi vojnu operaciju naspram pokušaja formiranja terorističkog koridora u Iraku i Siriji. Prvi cilj je da se Idlib očisti od svih terorističkih elemenata. Turske jedinice će formirati "promatračke točke" u unutrašnjosti Idliba, a ruske snage u perifernim dijelovima.

List Vatan u vijesti pod naslovom ¨Suradnja Turske i Irana u vezi razmjene informacija¨ prenosi da će Turska i Iran započeti zajedničku borbu protiv terorističke organizacije PKK. Naime, ove dvije zemlje će u cilju očuvanja bezbjednosti svojih granica povećati saradnju na polju razmjene informacija i koordinacije. Cilj prve etape saradnje je prekid fizičkih veza terorističke organizacije PKK.

List Haberturk u vijesti pod naslovom ¨Tenk nacionalne proizvodnje Altay spreman za serijsku proizvodnju¨ prenosi da je savjetnik odbrambene industrije Ismail Demir izjavio da očekuju ponude za tender koji je otvoren u vezi serijske proizvodnje tenka Altaya. Bivši ministar odbrane Fikri Išik je izjavio da će se tender za sertijsku proizvodnju Altaya otvoriti u srpnju.Povezane vijesti