Turski tisak

Pregled turskog tiska

Turski tisak

 

List Yeni Šafak u vijesti pod naslovom ¨Erdogan razgovarao sa Putinom¨ prenosi da su predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i njegov ruski kolega Vladmir Putin telefonom razgovarali o Siriji, ali i ekonomskim odnosima između dvije zemlje.

 

Izvori iz ureda turskog predsjednika istakli su kako su dvojica lidera u današnjem razgovoru ukazali na značaj postignuća ostvarenih mehanizmom u Astani kako bi se otvorio put političkom rješenju u Siriji.

Predsjednici su izrazili i zadovoljstvo napretkom u projektima nuklearne centrale ”Akkuyu” i plinovoda ”Turski tok”.

List Haber Turk u vijesti pod naslovom ¨Čavušoglu održao govor u Njemačkoj¨ prenosi da je u Dizeldorfu održana komemorativna svečanost povodom stradanja 5-člane turske porodice, koju su rasisti zapalili prije 25 godina. Na komemorativnoj svečanosti između ostalih prisustvovala je i njemačka kancelarka Angela Merkel. Ministar vanjskih poslova Čavušoglu je održao govor u kojem je ukazao na patnje sa kojima se susreću njemačke porodice i dodao:

¨Turci koji žive u Njemačkoj ovu državu smatraju svojom drugom domovinom i jedino što žele je da posjeduju jednaka prava¨.

List Star u vijesti pod naslovom ¨ASELSAN Asista počeo koristiti kao podmornicu¨ prenosi da je vojna elektronska industrija ASELSAN kao podmornicu počela koristiti interseptni sonarni sistem koji je dizajniran u cilju podmirivanja potreba turske mornarice.

List Sabah u vijesti pod naslovom ¨Turisti dolaze u Antaliju¨ prenosi da je do 28. svibnja Antaliju posjetilo 3 milijuna turista koji su koristili vazdušni prevoz. Ove brojke su iza sebe ostavile turističke sezone 2015-2016-2017 i skoro stigle sezonu 2014. koja se do sada ubraja u najuspješnije turističke sezone u Turskoj.Povezane vijesti