Turski tisak

Pregled turskog tiska

Turski tisak

 

List Vatan u vijesti pod naslovom ¨Tender za prve vjetrenjače na moru u oktobru¨ prenosi da je ministar energetike i prirodnih resursa Berat Albayrak izjavio da će tender za najveću svjetsku vjetrenjaču na moru biti otvoren u listopadu.

List Yeni Šafak u vijesti pod naslovom ¨Danas isporuka borbenih aviona F-35¨ prenosi da će Turskim zračnim snagama danas iz američkog kompleksa za proizvodnju Fort Wotrh biti isporučen prvi borbeni avion F-35.

List Star u vijesti pod naslovom ¨Vojna vježba turske mornarice u Sredozemlju¨ prenosi da su pomorske snage Turske i Turske Republike Sjeverni Cipar obavile zajedničku pomorsku vježbu na obalama Gazimagose. Vježbu je pratilo 7 posmatrača iz 5 zemalja. Vježba je realizovana uz učešće civilnih i vojnih faktora.

List Haber Turk u vijesti pod naslovom ¨Još jedan turistički rekord u Antaliji¨ prenosi da turizam u Antaliji, nakon dvije godine, oborio sopstveni rekord. Turistički grad je do sada oborio rekord najbolje turističke sezone do sada, 2014.

List Sabah u vijesti pod naslovom ¨Njemačka puno toga duguje Mesutu Ozilu, nogometašu turskog porijekla¨ prenosi da su nogometaši turskog porijekla Mesut Ozil i Ilkay Gundogan, koji su prošlog mjeseca objavili zajedničku fotografiju sa predsjednikom Erdoganom u Londonu, postali meta kritika u Njemačkoj. Nogometaši su tokom utakmice zvižducima protestovani od strane rasističkih Nijemaca. No, njemačka kancelarka Angela Merkel i tehnički direktor njemačke reprezentacije Low su uputili sve pohvale ovim nogometašima. I njemački časopis Die Welt  je uputio pohvale Mesutu. Jučer je na naslovnoj stanici ovog časopisa objavljena vijest pod naslovom ¨Njemačka puno toga duguje Mesutu Ozilu¨.Povezane vijesti