Turski tisak

Pregled turskog tiska

Turski tisak

 

List Star u vijesti pod naslovom ¨Summit o novoj Turskoj na NATO marginama¨ prenosi da je predsjednik Erdogan učestvovao na NATO summitu koji se održava u Briselu. U deklaraciji koja je objavljena na kraju samita istaknuta je solidarnost sa Turskom povodom međunarodne borbe protiv terorizma.

 

List Yeni Šafak u vijesti pod naslovom ¨Poruka sa NATO samita: niko nema pravo da preispituje¨ prenosi da je ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu u Briselu uputio potpuno jasnu poruku liderima Zapada. Analizirajući kritike koje se upućuju Turskoj u vezi kupovine odbrambenih sistema S-400 od Rusije, Čavušoglu je kazao:

¨Turska se ne udaljava od NATO-a. Da je NATO podmirio naše zahtjeve, mi bi ove sisteme kupili od njih. Krajem naredne godine iz Rusije stižu prve baterije. Niko nema pravo da preispituje ovo pitanje¨.

List Vatan u vijesti pod naslovom ¨Nacistička snaha osuđena na doživotnu robiju¨ prenosi da je sud u Minhenu proglasio krivom glavnu optuženu u suđenju neonacističkoj grupi NSU za ubistvo deset osoba, ubijenih između 2000. i 2007. godine.

Sudije su u srijedu osudile glavnu optuženu Beate Zschaepe na doživotnu kaznu zatvora.

List Hurriyet u vijesti pod naslovom ¨Turska prva u proizvodnji maslinovog ulja¨ prenosi da je proizvodnja maslinovog ulja na svjetskoj razini nazadovala u periodu 2016-2017. No, Turska je u ovom periodu povećala proizvodnju za 58 tisuća tona. Turska se sa ukupnom proizvodnjom od 208 tona maslinovog ulja uvrstila na drugu poziciju proizvođača.

List Sabah u vijesti pod naslovom ¨Nick Cave održao koncert u Istanbulu¨ prenosi da je australijski rok glazbenik, pisac i scenarista Nick Cave nakon 17 godina održao koncert u Istanbulu. Rock zvijezda je sa svojom grupom The Bad Seeds nastupao u okviru 25. Džez festivala.

 Povezane vijesti