Vučić u Turskoj: Srbija želi region povezan infrastrukturnim projektima

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju na svečanoj ceremoniji otvaranja TANAP-a u gradu Eskišehiru u Turskoj izjavio kako njegovo prisustvo na svečanosti predstavlja jasnu potvrdu uspješnih bilateralnih odnosa Srbije i Turske.

Vučić u Turskoj: Srbija želi region povezan infrastrukturnim projektima

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju na svečanoj ceremoniji otvaranja Transanadolijskog plinovoda (TANAP) u gradu Eskišehiru u Turskoj izjavio kako njegovo prisustvo na svečanosti predstavlja jasnu potvrdu uspješnih bilateralnih odnosa Srbije i Turske.

"Moje prisustvo danas ovdje predstavlja novu, vrlo vidljivu potvrdu uspješnih bilateralnih odnosa Srbije i Turske, koji doprinose kako napretku naše dvije zemlje, tako i cijelog regiona Zapadnog Balkana", kazao je predsjednik Srbije u obraćanju.

Naglasio je da je izgradnja plinovoda TANAP-a veoma važna jer daje nadu da region Jugoistočne Europe neće ostati izolovan kada su u pitanju veliki energetski projekti.

Dodao je i kako će ovaj projekat plinovoda značajno poboljšati energetsku povezanost tog dijela Evrope čime će poboljšati i klimu za dolazak novih investitora u zemlje regiona.

"Srbija želi vidjeti region koji je povezan infrastrukturnim projektima, ali istovremeno povezuje zemlje regiona sa drugim zemljama", rekao je Vučić.

Predsjedniku Turske Erdoganu kao i predsjedniku Azerbejdžana Ilhamu Aliyevu je čestitao zbog projekta plinovoda.

"Divimo se načinu na koji je predsjednik Erdogan uradio određene stvari za svoj narod i svoju zemlju. Pod vašim rukovodstvom Turska će imati ne samo dobre odnose sa Azerbejdžanom, već i sa Srbijom", kazao je Vučić, napominjući da će Turska zahvaljujući Erdoganu moći izgraditi "najbolja prijateljstva".

Plinovod su zajedno otvorili predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Ukrajine Petro Poroshenko, predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev i predsjednik Turske Republike Sjeverni Kipar Mustafa Akinci.Povezane vijesti