Turska odbrambena industrija ostvarila rekord prodajom 30 helikoptera Pakistanu

Prodajom 30 domaćih Atak helikoptera za 1,5 milijardi dolara Tursku je svrstao u red nekoliko zemalja svijeta koje izvoze helikoptere te vrste, ali i izazvao pozitivne odjeke po tursku ekonomiju

Turska odbrambena industrija ostvarila rekord prodajom 30 helikoptera Pakistanu

Prodajom 30 helikoptera T129 Atak turska odbrambena industrija ostvarila je rekordni izvozni prodajni ugovor.

Predstavnici turske odbrambene industrije i pakistanskog Ministarstva odbrane potpisali su prošle sedmice kupoprodajni ugovor vrijedan 1,5 milijardi dolara.

Taj sporazum je svrstao Tursku u red nekoliko zemalja svijeta koje izvoze helikoptere te vrste, ali i izazvao pozitivne odjeke po tursku ekonomiju.

Prema podacima Skupštine turskih izvoznika (TIM), ta zemlja je prošle godine ostvarila izvoz u vrijednosti od blizu 157 milijardi dolara.

Rekordni izvoz u vrijednosti od 3,3 milijarde dolara prošle godine ostvarili su turski izvoznici nakita, a obrambena industrija te zemlje pošiljkom helikoptera Pakistanu jednim je ugovorom ove godine ostvarila skoro polovicu te izvozne vrijednosti i nadmašila ukupni godišnji izvoz brojnih sektora u Turskoj.

Ukupni izvoz turske odbrambene industrije prošle godine iznosio je 1,7 milijardi dolara, a posljednji ugovor potpisan s Pakistanom skoro da je stigao taj iznos.

Izvoz vojnih helikoptera u Pakistan osigurava dugoročnu bilateralnu saradnju s obzirom na to da predviđa da će Turska Pakistanu isporučivati i rezervne dijelove i opremu za te letjelice.

To je veliki uspjeh strategije razvoja vojne industrije Republike Turske koji će imati odjeka i na opću ekonomsku situaciju u toj zemlji.

Turski helikopter ATAK, prvi jurišni helikopter domaće proizvodnje, multifunkcionalni je vojni helikopter koji je dizajniran u dva tipa. Riječ je o tehnološki opremljenom vojnom helikopteru sa teškom artiljerijom. Opremljen je sa 76 raketa, 20-milimetarskim topom, protutenkovskim i drugim razornim projektilima. Prototip ATAK helikoptera je prvi testni let ostvario 17. augusta 2011. godine.

 Povezane vijesti