A Szumelai Kolosztor

A meredek hegy falára épült Sumelai kolostor a maçkai Altmdere völgynél található.

A Szumelai Kolosztor

Trabzon Anatólia északkeleti részén, a Fekete-tenger partján elterülő városaink közé kerül. Az Időszámításunk Előtt 600-as években volt az első település.  Trabzon Törökország egyik érdekes városa, mely figyelmet von a magára jellemző vonásaival.Trabzon városa egyben hírnevet szerzett a szardalliával is, melyből több ételt készítenek.  Egy helybeli lakó számára lemondhatatlan. 

Trabzont 1461-ben II. Mehmet szultán hodította meg. A legnevezetesebb látnivalója a trabzoni Hága Szofia, mely manapság muzeúmul szolgál. Miután a latinok meghodították Isztambult 1204-ben, ebbe a városba menekült I. Manuel, aki majd ezt a templomot építtetette. Yavuz Szultán Szelim 1584-ben mecsetként használta.

A meredek hegy falára épült Sumelai kolostor a maçkai Altmdere völgynél található. A Sumela kolostor kb. 1200 m magasan áll az Altindere-völgy felett, a környékén kialakított Nemzeti Park egyik fő látnivalója.  A legenda szerint két pap vállalta a kolostor megvalósítását, miután felfedezték Szűz Mária szentképét a hegyen található barlangban. A kolostort története során több alkalommal is lerombolták, melyet különböző uralkodók állítottak helyre. Jelenlegi formáját a 13. században nyerte el, III. Alexiosz uralkodása idején. Az I. világháború után a kolostor elhagyatottá vált. Az épület évtizedekig üresen állt mielőtt részlegesen helyreállították és múzeumként kezdett funkcionálni. Manapság elsősorban turistalátványosságként ismert, de csak kevesen kapnak engedélyt arra, hogy be is lépjenek. Ma a kolostornak elsősorban idegenforgalmi jelentősége van. Csodás természeti környezetben áll, alatta sűrű erdő terül el, melyben patakok futnak, esztétikai szempontból éppoly értékes, mint kulturális és vallási tekintetben.

A látványos, sziklába vájt kolostor a Trabzontól délre eső erdőkben, egy meredek szikla párkányán ül.386-ban alapították I. Theodosius császár uralkodása idején, mielőtt a Római Birodalom keleti és nyugati részekre hullott volna szét. Alapítói két athéni pap, Barnabás és Sophronius voltak, akik a legenda szerint az egyik itteni barlangban egy Szűz Máriai ikont találtak.

A világnak ezen a geopolitikai szempontból viharos szegletében a kolostor sokmindent megélt, többször hevert romokban, fénykorát a bizánci és az oszmán uralom alatt.

Görögországból és Oroszországból ma is sokan érkeznek ide. Az ötemeletes kolostor egy központi udvart fog közre, megnézhetjük a szent forrást, a kápolnákat, a konyhát. A felújítást a török kormány 1993-ban kezdte el és a Sümela-kolostor bár még ezek után sem tündököl eredeti pompájában, lélegzetelállító látványt és egyben kilátást nyújt.Még több hír