Hettiták

A fáraók Egyiptoma, és a Hettita Birodalom. Mindkét állam a korabeli idők ismert legnagyobb állama volt.

Hettiták

A mai napot 3500 évvel megelőzően két nagy hatalomról volt szó.  A fáraók Egyiptoma, és a Hettita Birodalom. Mindkét állam a korabeli idők ismert legnagyobb állama volt. A hettiták a Törökország határain belül elterülő Çorum városa közelében fekvő Hattuşaş-Boğazköyt fővárosnak nyilvánítva egyre jobban terjedtek el az egész Anatóliában.

A hindú-európai nyelvcsalád legrégibb tagjának számon tartott nyelvet beszélő hettiták többistenű hitet követtek. A vihár istene és a Nap istene a legfontosabbai. A birodalom kiszélesülésével párhuzamosan az istenek száma is nőtt. Sőt ezer istenű nemzetnek is nevezték őket.

A hettiták fővárosáként szolgáló Hattuşaş-Boğazköy városnak legfontosabb helye az időszámításunk előtt XVII. , és a XIII. századokban Yazılıkaya volt.

Az 1890-es években a régészek felfedezték ezt a helyet.A  Hattusasban végzett ásatások során bukkantak az állam leltárára. Ezzel egyre jobban fokozódott a hettiták iránti érdeklődés. Sőt jogállamot is létrehoztak az általuk életbe léptetett törvényekkel. Minden városnak vezetője a császár nevében vezette a térséget, ahol feltétlenül biztosította az igazságot.A történelmi főváros bejáratai oroszlános, szifinkses és királyos kapukkal voltak díszítve. Leginkább elrejtett alagutak vonják a turisták figyelmét.

Az Időszámításunk előtt XIII. században a hettiták, és az egyiptomiak között harc zajlott Szíriáért. A hettiták sokkal főlényesebbek voltak mint az egyiptimiak fegyver és tecnológia szempontjából. A 37 ezer fős hadsereggel 3500 szekeres kocsit adtak. Az egyiptomi hadseregnek 20 ezer katonája és 2000 harci kocsija volt. Az Időszámításunk Előtt 1295-ben Kadesi-alföldön harcoltak az egymással szemben álló felek.  Az egyike sem aratott győzelmet. Azon a napon a Nap fogyatkozott, amikor harcoltak, azt josolták, hogy az Isten nem akarja ezt a háborút. Ennek nyomán az egyiptomi fáraó, II. Ramses és a hettita császár, III. Hattusuli aláírta a világ első béke egyezményét Kadesben. Szíria területeit megosztották egymás között és ez után véget ért a háború. Az egyezmény szövegét fel is akasztották, hogy lássa mindenki. Az 1906-ban Hattusasban végzett régészeti ásatások során napvilágot látottegyezményszövegét manapság az isztambuli régészeti múzeumban állítják ki.

Az egyezmény másik példánya pedig az ENSZ new-yorki székhelye epülete előtt látható. A kadesi békeegyezmény aláírása után a felek követeket küldtek egymásnak. Nagy kölcsönhatás történt- Ez érezhető volt mind a művészetben mind pedig a kultúrában.

Pramis alakú erődítmények épültek a hettita fővárosban. A Boğazköy- múzeumban és a corumi múzeumban hettita korra fényt derítő leletekkel lehet találkozni.A 3500 évvel ezelőtt világ nagyhatalmainak egyeként számon tartott Hettita Birodalom fővárosát egyszer érdemes megtekinteni.Még több hír